Aprovizionarea cu gaze în Uniunea Europeană este „garantată în prezent”, dar situația „trebuie luată în serios”, afirmă Comisia Europeană.

„Conform schimbului nostru cu autoritățile naționale, securitatea aprovizionării cu gaze în Germania și în UE este garantată în prezent. Intrările mai mici de gaze din Rusia pot fi compensate până în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Situația aprovizionării cu gaze este destul de gravă. Europa este în pericol?

Cu toate acestea, „situația trebuie luată în serios”, a mai adăugat acesta.

„În acest stadiu, trebuie să fim conștienți de faptul că situația s-ar putea deteriora și mai mult. Declarațiile de alertă timpurie, care constituie primul nivel de avertizare prevăzut în Regulamentul SoS, au fost făcute de alte nouă state membre ale UE în ultimele luni, pe fondul utilizării continue de către Rusia a livrărilor sale de gaze ca instrument de șantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Acest lucru survine în contextul în care Germania a ridicat din nou joi nivelul de alertă privind livrările de gaze, după ce anterior declarase nivelul de alertă timpurie. Potrivit Comisiei Europene, Germania a discutat situația cu Comisia, iar această măsură face parte din acțiunea coordonată a UE în această privință.

„Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată. De aceea, adoptarea regulamentului privind stocarea gazelor, împreună cu alte măsuri de pregătire, este atât de importantă în acest moment”, a declarat joi vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit CNN.

Europa riscă să treacă printr-o iarnă extrem de grea. Rusia ar putea reduce și mai mult exporturile de gaze

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea totală a gazelor rusești în sezonul rece din acest an, este avertismentul venit din partea Agenției Internaționale pentru Energie, care adaugă că guvernele europene trebuie să ia neapărat măsuri pentru a reducere cererea și a menține deschise centralele nucleare vechi.

Pe acest fond, Fatih Birol, șeful instituției, a precizat că decizia recentă a Rusiei de a reduce livrările de gaze către țările europene ar putea însemna un prim pas către alte reduceri substanțiale, subliniind că Moscova caută o pârghie în timpul războiului.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este complet tăiat”, a declarat Birol într-un interviu pentru Financial Times.

„Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei. Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea efectului de levier al Rusiei în lunile de iarnă”, a mai spus el.