Potrivit Reuters, Comisia Europeană este optimistă și se declară pregătită să continue negocierile cu Marea Britanie. Totodată, executivul comunitar consideră că este ”evident” că fiecare tabără este necesar să accepte compromisuri în vederea ajungerii la un acord cu privire la viitoarea relaţie după Brexit, informează news.ro.

”Noi rămânem pregătiţi să negociem”, a anunţat într-o confernţă de presă obişnuită, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, după ce a Guvernul lui Boris Johnson a apreciat că este intutil, în actuala situaţie, o continuare a negocierilor, însă păstrând contactul cu UE.

Urmează o nouă întrevedere

Lucrurile nu se opresc aici. Întrebat dacă UE recunoaşte că este necesar să facă la rândul său compromisuri, aşa cum cere Marii Britanii, purtătorul de cuvânt a răspuns că ”pentru a ajunge la un acord, cele două părţi trebuie să se întâlnească şi este, evident, cazul în aceste negocieri”.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier urmează să se întâlnească marţi cu omologul său brtanic David Frost, a anunţat Eric Mamer.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a devenit la data de 1 februarie 2020, primul stat membru din istorie care se retrage din Uniunea Europeană, în ceea ce este tratat drept ”divorțul și momentului secolului”.

După 47 de ani de apartenență la comunitatea europeană, începuți la 1 ianuarie 1973, și după trei ani și jumătate de la referendumul privind Brexit, Marea Britanie a ieșit din UE, începând perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.