Până în prezent, doar două din cele șapte autorități de management au externalizat serviciile de evaluare și selecție a proiectelor. Este vorba de Autoritatea de Management a Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice (AM POS CCE) și Autoritatea de Management a Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU), care au încheiat de-a lungul timpului diferite contracte pentru externalizarea acestor servicii.
Printre câștigătorii acestor contracte se numără și firme de…avocatură.
Scopul externalizării evaluării și selecției proiectelor cu finanțare europeană este de a descongestiona activitatea autorităților de management care se confruntă cu lipsă de personal.
Reamintim faptul că, plățile în cadrul a două din programele operaționale (cel regional și cel pentru dezvoltarea resurselor umane) au fost întrerupte de către Comisia Europeană, din cauza unor deficiențe în atribuirea unor contracte, dar și a unor nereguli sistemice.
Recent, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atras atenția că autorităţile au termen până la sfârşitul lunii iunie pentru a întreprinde acţiuni astfel încât să evite suspendarea a cinci programe operaţionale – POS Mediu, POS Transport, POR, POS CCE şi POSDRU.
La sfârșitul lunii martie, gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României prin intermediul instrumentelor structurale era de numai 6,56% (1,26 de miliarde de lei), conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.
Valoarea totală a fondurilor structurale și de coeziune alocate țării noastre pentru perioada 2007-2013 este de 19,21 de miliarde de euro.