„Activitatea este într-o etapă foarte avansată, am avut o ultimă rundă de negocieri foarte productivă. Aş spune că încă nu am ajuns aici, dar este categoric posibil ca, în cazul în care lucrurile avansează ca acum, încă să putem să-l încheiem anul acesta”, a declarat Dombrovskis pentru bloomberg.com

Bruxellesul şi Beijingul au iniţiat în anul 2014 negocierile privind acest acord, iar Comisia Europeană şi-a reafirmat cu mai multe ocazii dorinţa de a-l încheia până la finele anului în curs, motiv pentru care i-a cerut Chinei în ultimele săptămâni să se angajeze în direcţia unor progrese semnificative.

Îmbunătăţirea accesului companiilor europene pe piaţa chineză

Din perspectiva UE acordul are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului companiilor europene pe piaţa chineză şi creşterea transparenţei privind subvenţiile publice în vederea asigurării unor condiţii concurenţiale echitabile.

Cele 27 de state membre ale UE au investit în medie 7,19 miliarde de euro pe an în China în ultimii 20 de ani. În trimestrul trei al anului în curs, Franţa, Germania şi Olanda au însumat aproximativ 80% din investiţiile UE în China.

La rândul ei, China a investit în UE în medie 5,55 de miliarde de euro pe an în acelaşi interval de 20 de ani, Franţa fiind principala ţară de destinaţie a investiţiilor chineze în blocul comunitar în trimestrul trei din 2020.

OMS intervine în China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a susținut că Beijingul salută apropiata venire în China a unei echipe internaţionale de anchetă privind COVID-19, prevăzută pentru luna ianuarie, relatează joi agenţia Reuters. China s-a opus vehement apelurilor la lansarea unei anchete internaţionale privind originile noului coronavirus, afirmând că astfel de apeluri sunt anti-chineze, dar a fost deschisă faţă de o anchetă condusă de OMS, menţionează Reuters.

Nu se ştie însă deocamdată dacă anchetatorii OMS se vor deplasa şi în oraşul Wuhan, unde a fost detectat prima dată virusul, itinerarul acestora fiind încă în discuţie.

„OMS menţine contactul cu China şi continuă să discute cu aceasta despre echipa internaţională şi locurile pe care le va vizita”, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă joi Babatunde Olowokure, director regional al OMS pentru situaţii de urgenţă în Pacificul de vest.

„Din ce înţelegem, în momentul de faţă China salută venirea echipei internaţionale… Se prevede ca aceasta să aibă loc, din câte ştim, la începutul lui ianuarie”, a spus Babatunde Olowokure