Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a susținut că Beijingul salută apropiata venire în China a unei echipe internaţionale de anchetă privind COVID-19, prevăzută pentru luna ianuarie, relatează joi agenţia Reuters. China s-a opus vehement apelurilor la lansarea unei anchete internaţionale privind originile noului coronavirus, afirmând că astfel de apeluri sunt anti-chineze, dar a fost deschisă faţă de o anchetă condusă de OMS, menţionează Reuters.

Nu se ştie însă deocamdată dacă anchetatorii OMS se vor deplasa şi în oraşul Wuhan, unde a fost detectat prima dată virusul, itinerarul acestora fiind încă în discuţie.

„OMS menţine contactul cu China şi continuă să discute cu aceasta despre echipa internaţională şi locurile pe care le va vizita”, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă joi Babatunde Olowokure, director regional al OMS pentru situaţii de urgenţă în Pacificul de vest.

„Din ce înţelegem, în momentul de faţă China salută venirea echipei internaţionale… Se prevede ca aceasta să aibă loc, din câte ştim, la începutul lui ianuarie”, a spus Babatunde Olowokure, conform Agerpres.

Când va avea loc ancheta

Potrivit unor surse citate de Reuters, un membru al OMS şi surse diplomatice au declarat pentru Reuters că misiunea de anchetă ar urma să se deplaseze în China în prima săptămână a lui ianuarie 2021 pentru a investiga originile virusului.

Statele Unite ale Americii, care au acuzat China că a ascuns amploarea epidemiei, au cerut ca ancheta OMS să fie „transparentă” şi au criticat condiţiile puse acesteia în sensul ca prima fază de cercetări preliminare să fie realizată de oameni de ştiinţă chinezi.

Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru situaţii de urgenţă în Pacificul de vest,  Babatunde Olowokure a ținut să precizeze joi că intervalul exact când va avea loc vizita echipei de anchetă va depinde de „obţinerea rezultatelor altor teste desfăşurate iniţial”, fără a da alte detalii.