Persoanele vaccinate contra COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti faciale şi să păstreze distanţa faţă de alţii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, transmite dpa, citată de Agerpres.

Chiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii COVID-19, nu este clar dacă el previne în mod general infecţia cu noul coronavirus ce poate cauza COVID-19, au spus luni experţi ai OMS, citați de CNN.

Aceasta înseamnă că este posibil ca un vaccin să nu prevină răspândirea virusului, ci doar declanşarea bolii COVID-19.

Din acest motiv, persoanele vaccinate ar trebui să continue să păstreze distanţa fizică recomandată, să poarte măşti faciale şi să se spele frecvent pe mâini, recomandă OMS.

Conform directorului Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O’Brien, este necesar să fie întreprinse mai multe cercetări ştiinţifice cu privire la aceste vaccinuri.

Presiuni tot mai mari pentru aprobarea vaccinului în Europa

În acest context, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este supusă unor presiuni tot mai mari din partea guvernelor europene, care îi cer să aprobe mai repede vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de grupul american Pfizer şi de partenerul său german BioNTech, în contextul în care campaniile de vaccinare au început deja în Marea Britanie şi în Statele Unite, informează Reuters.

Aceste presiuni evidenţiază fricţiunile dintre această autoritate cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor şi guvernele ţărilor din Uniunea Europeană, care doresc să stopeze o pandemie care a ucis deja peste 1,6 milioane de oameni la nivel global.

Surse din interiorul UE au dezvăluit pentru Reuters că EMA este presată de Comisia Europeană şi de guvernele unor ţări din UE să aprobe mai repede vaccinul Pfizer-BioNTech.

Un oficial al EMA a declarat luni că presiunea asupra acestei agenţii a devenit tot mai mare din partea guvernelor din UE „prin canalele uzuale de comunicare” după data de 2 decembrie, când autoritatea cu rol de reglementare din Marea Britanie a emis o aprobare de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea