Potrivit Dpa, Comisia Europeană şi-a exprimat marţi îngrijorarea în privinţa alegerii lui Andras Varga, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme, informează agerpres.

Reacția executivului comunitar vine în contextul în care, Varga, care urmează să-şi preia mandatul la începutul lui 2021, a fost ales luni de parlamentari, în pofida respingerii copleşitoare a nominalizării sale de către consiliul naţional al judecătorilor, pe fondul preocupărilor privind potenţialul impact asupra independenţei curţii.

Făcând trimitere la recentul raport privind respectarea statului de drept în toate statele UE care în privinţa Ungariei exprimă preocupări privind independenţa sistemului judiciar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a afirmat că „ultimele evoluţii nu fac decât să ne confirme preocupările”.

Îngrijorări la nivel mondial

Deciziile de a reduce nivelul criteriilor de eligibilitate pentru numirea unor membri ai Curţii supreme şi a preşedintelui său, precum şi de a creşte gradul de control parlamentar asupra justiţiei sunt preocupante în mod special, a adăugat el.

De menționat este faptul că Vargas a fost în ultimii nouă ani adjunctul procurorului general Peter Polt.

Totodată, Polt a fost criticat de Uniunea Europeană pentru că a ignorat apelurile la investigarea acuzaţiilor de corupţie care vizau politicieni şi oameni de afaceri din cercul lui Orban.

Premierul ungar a avut mai multe ciocniri cu Brexellesul din cauza paşilor făcuţi pentru subminarea democraţiei în Ungaria, notează dpa.

„Vom continua să urmărim evoluţiile îndeaproape”, a mai spus Wigand.