Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, România va dispune de fonduri europene în valoare de 441 milioane de euro, la care se adăugă cofinanțarea națională – 15%. Din Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane sunt alocate sume statelor membre în scopul oferirii de produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și rechizite pentru copiii aflați în dificultate.

„Faptul că acest program a fost aprobat într-un timp atât de scurt de la momentul trimiterii oficiale către Comisie reprezintă un real succes pentru România și subliniază faptul că echipa care gestionează fondurile europene, în prezent, este una dintre cele mai bune. Fondurile UE vor fi investite astfel încât să le putem oferi, cât mai eficient, sprijinul atât de necesar persoanelor care trec prin momente grele. Sunt incluși, printre acestea, și copii vulnerabili, pentru că ne dorim ca lipsurile materiale să îi afecteze cât mai puțin cu putință”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate a fost trimis oficial Comisiei Europene de către Ministerul Fondurilor Europene în data de 13 septembrie anul curent, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC).

Pachetele cu alimente destinate persoanele defavorizate vor fi distribuite începând cu luna decembrie din acest an. Categoriile de persoane îndreptățite să primească acest ajutor sunt stabilite prin HG 799/2014 privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. În acest an, ajutoarele alimentare vor fi distribuite într-o singură tranșă. Începând cu anul 2015, pachetele cu alimente vor fi distribuite în două tranșe. De asemenea, tot din 2015 va fi începută și distribuția de rechizite pentru copii.