"Motivele oficiale nu mi se par foarte convingătoare. Eu le văd mai degrabă ca o lovitură preemtivă, având în vedere că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană merg prost, nu s-a semnat scrisoarea de intenţie, iar deciziile care s-au luat vis-a-vis de modificarea Codului Fiscal, respectiv micşorarea impozitelor, sugerează o abordare mai relaxată din punctul de vedere al politicii fiscale. În plus, toate astea se suprapun peste faptul că noi (România – n.r.), practic, am făcut o cerere de excepţie pentru deficitul bugetar care nu a fost acceptată şi, cu toate astea, s-a luat decizia ca să se continue această direcţie", a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul şef al BCR, Radu Crăciun.

În opinia sa, Comisia Europeană a reacţionat, în avans, la măsurile anunţate în proiectul de modificare a Codului Fiscal pentru a încerca să împiedice intrarea României în procedură de deficit excesiv. "Este un proiect, dar tocmai de aceea este o reacţie în avans, un avertisment, tocmai pentru că este încă în faza de proiect şi este o invitaţie la a cântări bine astfel de decizii pentru că ele în mod clar vor avea un impact asupra deficitului bugetar, asupra ţintei de deficit structural şi, până la urmă, ne va duce în situaţia de depăşire a ţintelor stabilite cu Comisia Europeană", a explicat Crăciun.

Mai mult, economistul şef pune graba cu care a reacţionat Comisia Europeană pe seama faptului că Guvernul a spus că vrea să adopte câteva măsuri din proiectul de Cod Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă. "Una dintre măsurile de mare impact este TVA, taxa care are grosul impactului asupra bugetului. La limită poţi să o faci şi peste noapte şi dacă ai umblat la ea nu mai poţi reveni. Bănuiesc că aceasta ar fi motivaţia grabei cu care a reacţionat Comisia Europeană", a subliniat Radu Crăciun.

Comisia Europeană (CE) a decis să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România şi Portugalia, două din cele 16 ţări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.

'România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare şi acţiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE şi FMI dezechilibrele externe şi interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situaţiei net negativă a investiţiilor internaţionale şi o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenţie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până acum, dar rămân vulnerabilităţi externe şi interne în sectorul bancar', se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

SURSA: Agerpres