Este posibil ca Gazprom să fi impus preţuri incorecte, împiedicând fluxurile de gaze din anumite state central-europene către altele, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager. ”Toate companiile care operează pe piaţa europeană – indiferent dacă sunt sau nu europene – trebuie să respecte legislaţia UE”, a afirmat miercuri Vestager.

UE acuză Gazprom că ar fi avut o politică incorectă privind preţurile în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Gazprom stabileşte preţul gazelor naturale pe baza unei formule specializate, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională, iar această politică a creat companiei ruse avantaje nejustificate faţă de clienţii săi, apreciază UE.

Gazprom are la dispoziţie 12 săptămâni pentru a răspunde plângerilor UE. Dacă UE consideră vinovată compania rusă, ea ar putea fi amendată cu până la 10% din veniturile anuale globale. Miercuri, Gazprom a anunţat că a respectat cu stricteţe legislaţia tuturor statelor în care operează, iar mecanismul de stabilire a preţului gazelor naturale în UE este în linie cu standardele altor producători şi exportatori. Compania a respins acuzaţiile privind practicile anticoncurenţiale şi se aşteaptă ca problema să fie rezolvată prin discuţii între UE şi Guvernul de la Moscova.

Europa a importat anul trecut din Rusia 27% din cantitatea de gaze naturale. Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.

Anunţul privind Gazprom vine după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a acuzat grupul american Google că a abuzat de poziţia sa dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe Internet din Spaţiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a preţurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale. (Sursa: Agerpres)