În urma acordului obţinut, joi, în cadrul Consiliului European, privind bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027 şi instrumentul temporar de redresare NextGenerationEU, Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acesta este un pas procedural care reflectă pe deplin acordul politic informal la care s-a ajuns la 4 decembrie 2020 între Parlamentul European şi Consiliu, sub coordonarea Comisiei.

”Un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus”

Proiectul de buget prevede angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro şi plăţi în valoare de 166 de miliarde de euro.

Odată adoptat, acest buget – primul din cadrul financiar multianual 2021-2027 – îi va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus şi la consecinţele acesteia; să demareze o redresare durabilă şi să protejeze şi să creeze locuri de muncă.

Astfel, vom putea începe să investim în viitor pentru a crea o Europă mai ecologică, mai digitală şi mai rezilientă.

”Toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget”

„Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile şi fermierii noştri, dar şi pentru regiuni şi partenerii noştri externi.

În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021″, a declarat comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn.

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra bugetului multianual al UE şi fondului de redresare post-COVID-19, ce totalizează 1.800 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, a anunţat joi seara preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ceea ce pune capăt impasului apărut prin veto-ul exprimat în ultimele săptămâni de Polonia şi Ungaria.