Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană (CE), sprijinul public se va acorda sub formă de subvenții directe.

Ajutorul CE nu va depăși 2,3 milioane de euro pe beneficiar și se acordă până pe 30 iunie 2022.

Aeroporturile din Bacău, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara vor beneficia de ajutor financiar

Acesta este destinat operatorilor aeroportuari ce administrează aeroporturile Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Aeroportul Internațional Timișoara.

Schema de ajutor a CE urmărește să acopere pierderile suferite în perioada ianuarie-iunie 2022 și să ajute operatorii aeroportuari din România să își continue activitățile pe durata pandemiei de coronavirus, dar și după aceasta.

Comisia Europeană (CE) a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar.

CE a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei din România.

Amintim faptul că, la începutul lunii mai, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Dan Cărbunaru, a transmis că oficialii români au aprobat o schemă de ajutor de stat pentru finanțarea aeroporturilor ce se confruntă cu deficit de lichiditate.

Guvernul de la București a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru finanţarea aeroporturilor din România

Guvernul de la București a aprobat atunci un memorandum privind acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici ce administrează aeroporturile românești care în 2019 au înregistrat un trafic de pasageri între 200.000 și 3 milioane de oameni.

Inițiativa Guvernului României a fost special creată  pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă aeroporturile românești, în baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei pandemii de coronavirus, promovat de Comisia Europeană.

Guvernul România a oferit o schemă de ajutor aeroporturilor din Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, actul normativ prevede o schemă de ajutor de stat de 21.374.000 lei, prin care vor fi finanțate aeroporturile eligibile, ce se confruntă cu deficit de lichiditate, respectiv aeroporturile românești din Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Potrivit spuselor sale, ajutoarele de stat vor putea fi acordate până pe 30.06.2022, în conformitate cu prevederile „Cadrului Temporar pentru măsuri de Ajutor de Stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19”, emis de Comisia Europeană, numai în condiţiile notificării şi autorizării până la acea dată de către Comisia Europeană.

Acestea au fost acordate sub formă de subvenţii alocate prin bugetele consiliilor judeţene, în cazul aeroporturilor regionale de interes local şi prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în cazul aeroportului din Timişoara. Acestea vot putea fi plătite până pe 24.12.2022.