Potrivit comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale si incluziune, britanicii încearcă să demonstreze despre o chestiune care în opinia lor va provoca daune Marii Britanii, dar despre care unele aprecieri independente susţin că este de fapt utilă acestei ţări.

Este pentru prima oară când politicieni cu funcţii înalte pun sub semnul întrebării anumite valori fundamentale ale UE, dar mai cu seamă libera circulaţie a forţei de muncă. Şi au procedat astfel fără să aibă într-adevăr vreo dovadă în privinţa existenţei unei probleme grave, a declarat comisarul european.
Prin urmare, de multe ori am fost martorii unor dispute vehemente, care s-au bazat doar pe unele ipoteze, iar la aceste dispute trebuie să se reacţioneze ferm, a adăugat László Andor, potrivit căruia aceste porniri pot fi explicate în primul rând prin probleme politice interne din Marea Britanie, precum şi prin evoluţiile economice şi sociale ale ţării.

În ultimii zece ani, în Marea Britanie au venit mai mulţi cetăţeni est-europeni, mai ales polonezi, decât se aşteptau autorităţile britanice. Ceea ce demonstrează că prognoza a fost greşită. Însă, cred că muncitorii est-europeni nu au provocat nicio daună Marii Britanii, care din contră, a avut doar de câştigat, a spus comisarul european.
László Andor a afirmat că britanicii acceptă cu greu faptul că prognoza privind dezvoltarea efectivă a ţării lor diferă atât de mult de cele prevăzute de ei înşişi. O parte a disputei este exclusiv de natură politică: Partidul Independenţei Marii Britanii încearcă să canalizeze disputele în direcţia în care îşi pot pregăti ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, susţine László Andor, care a adăugat că însuşi premierul britanic a pus în vedere recent organizarea unui referendum pe această temă.

Dacă cineva reuşeşte să demonstreze că statutul de membru al UE aduce multe daune Marii Britanii, atunci se va putea dirija în această direcţie atmosfera generală şi opinia publică, a mai subliniat comisarul european
Comisarul european a mai amintit că alegerile din acest an pentru Parlamentul European vor aşeza, probabil, în prim-plan nu atât de mult problemele locale, ci mai ales pe cele comunitare. În trecut, în multe situaţii, alegerile în cadrul UE s-au referit la problemele statelor membre. Acum, însă, toată lumea aşteaptă ca aceste campanii electorale să se axeze asupra problemelor europene. Sistemul financiar, bugetul, migrarea şi dezvoltarea pieţei interne a UE sunt tot atâta teme de campanie electorală, a susţinut László Andor, care a mai precizat că foarte mulţi contează pe consolidarea poiziţiei aşa-numiţilor euroscepticii din diferite ţări membre ale UE, însă această dinamică diferă de la ţară la ţară. În ansamblu, cred că structura politică a Parlamentului European nu se va modifica în mod semnificativ, chiar dacă vor avea loc unele derapaje, a adăugat László Andor.

Structura Comisiei Europene depinde mai degrabă de orientarea politică a guvernelor ţărilor membre ale UE. În fiecare ţară este de competenţa premierului în exerciţiu desemnarea unui comisar europeab. Dat fiind faptul că în mai multe ţări nu vor avea loc alegeri parlamentare până la alegerile PE, Comisia Europeană va fi alcătuită în linii mari conform actualei configuraţii politice, a subliniat László Andor. În ceea ce priveşte viitorul său, comsiarul european a afirmat că nu are intenţia de a candida pentru Parlamentul European, iar evaluarea propriilor opţiuni o va face mai târziu.
RADOR