Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut  faţă de luna precedentă ca serie brută cu 8,1%  şi a scăzut  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,4%, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât  ca serie brută cu 2,0% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,6%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută cu 1,7% cât şi ca  serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  cu 2,3%.

În trimestrul I 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de trimestrul I 2013  atât ca serie brută cu 1,4%  cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,8%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută cu 7,0% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  cu 6,2%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna martie 2014 , comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 13,2%, datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+24,1%), comerţul cu autovehicule (+16,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule  (+11,4%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+8,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2014, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 0,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna martie 2014 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 8,1%, datorată creşterilor înregistrate la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+13,4%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,4%), activitǎţile de jocuri de noroc şi alte  activităţi recreative (+6,7%), activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+5,9%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+1,1%).

Volumul cifrei de afaceri, pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2014 faţă de luna precedentă a înregistrat o scădere cu 3,4%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie  brută, în luna  martie 2014, comparativ cu luna martie 2013 a înregistrat pe total o creştere cu 2,0%, datorată creşterilor înregistrate  la comerţul cu autovehicule (+5,7%). Scăderi s-au înregistrat la activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-2,1%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente;întreţinerea şi repararea  motocicletelor (-0,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,8%), menţionează comunicatul INS.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2014 a  înregistrat  pe total o creştere cu 1,6% faţă de luna martie 2013.

În trimestrul I 2014 comparativ cu  trimestrul I 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a scăzut cu 1,4%, datorită scăderilor înregistrate la activităţile provenite din întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-2,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-2,1%) şi comerţul cu autovehicule  (-0,4%). Creşteri s-au înregistrat la comerţul  cu motociclete, piese  şi accesorii   aferente; întreţinerea  şi repararea  motocicletelor (+2,6%).

În trimestrul I 2014 comparativ cu  trimestrul I 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1,8%.