Volumul afacerilor din comerţ, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, a scăzut în luna octombrie cu la 1,5% faţă de septembrie  2009 şi cu 11,9% comparativ cu luna similară din 2008, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În octombrie,  volumul cifrei de afaceri din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, serie brută, a crescut cu 3,2%, iar vânzările de produse nealimentare au avansat cu 1,6%.

Vânzările de carburanţi scad, dar cele de maşini cresc

În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,4%.
 
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, în octombrie, comparativ cu luna precedentă, a consemnat o creştere cu 5,4%. În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a înregistrat o scădere cu 1,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în intervalul analizat, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o reducere cu 0,4%, provenită în principal de la spălarea şi curăţarea articolelor textile şi a produselor din blană şi activităţi ale agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor cu 23,2%, respectiv cu 15,5%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în octombrie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul este mai redus atât cu 11,9%. Această evoluţie a fost cauzată de reducerea înregistrată în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-26%) şi la vânzarea de produse nealimentare (-9,7%). Vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun a scăzut cu 3,7% în serie brută.