Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu a devenit o structură operațională NATO

Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu a intră oficial în funcțiune, transformându-se într-o structură operațională NATO. Corpul multinațional de Sud-Est are rolul de a asigura o apărare adecvată și de a contribui la consolidarea cooperării dintre țările aliate.

Militarii de acolo „sunt gata să îşi îndeplinească misiunile aşa cum au fost ele stabilite în documentele fondatoare ale Corpului Multinaţional”.

Începând de luni, 23 octombrie 2023, cetățenii români și cetățenii bulgari ar trebui să se simtă mai în siguranță. Militarii de la Corpul Multinațional de Sud-Est fiind „gata să îşi îndeplinească misiunile”.

„Dacă, Doamne fereşte, va fi un război, ţintele sigure sunt pe harta adversarului. În mod cert, eu cred că prin dislocarea Comandamentului Corpului Multinaţional la Sibiu, acest loc a devenit mai sigur şi nu doar mai sigur din punct de vedere a securităţii propriu-zise, ci şi din faptul că, prin relaţia pe care noi o avem cu autorităţile locale, cu comunitatea sibiană, vom încerca să facem parte cât putem din comunitate.

(…) O să ne vedeţi mai prezenţi în viaţa Sibiului. (…) Eu cred că sibienii trebuie să se simtă mai siguri şi nu doar sibienii să se simtă mai siguri, eu cred că toţi românii şi bulgarii ar trebui să simtă mai siguri având această structură de comandă control, care de astăzi are ca responsabilitate asigurarea descurajării şi, la nevoie, apărarea României şi Bulgariei”, a declarat, luni, general-maiorul Dragoş Dumitru Iacob într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

Structura NATO de la Sibiu a fost inaugurată cu un an mai devreme

Potrivit spuselor sale, din cauza războiului din Ucraina, autorităţile române şi cele aliate au căzut de acord să accelereze procesul de obţinere a capacităţii operaţionale a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est.

Ei trebuiau să fie gata peste un an, dar pentru că postura de descurajare şi apărare a NATO s-a intensificat, s-a considerat potrivit să depună toate eforturile omeneşte posibile pentru a fi gata mai repede. Din acest motiv, ei au început activitatea din martie 2021 „un proces accelerat de pregătite”.

Structura NATO de la Sibiu are un buget de 350 de milioane de euro. Este prevăzută cu militari din 17 ţări aliate. General-maiorul Dragoş-Dumitru Iacob a preluat comanda pe data de 1 martie 2022. Corpul Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forţe a NATO.

Are misiunea de a contribui la descurajarea oricăror intenţii ostile la adresa NATO. În plus, el asigură comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO, la nivel corp de armată, în orice situaţie, pe teritoriile Bulgariei şi României.

„Principala misiune pe care o avem este cea de descurajare. Şi faptul că noi suntem acum în lanţul de comandă al NATO pe teritoriul României şi Bulgariei înseamnă, printre altele, şi faptul că conducem forţele care acum sunt în România şi Bulgaria dislocate pentru asigurarea descurajării şi pentru instruirea în comun cu forţele Armatei României, respectiv ale armatei Bulgariei. (…) asta este menirea acestui Corp, să comande, să conducă operaţia terestră.

În mod evident, bazându-ne pe planurile despre care vă făceam vorbire anterior, dacă situaţia o va impune, suntem pregătiţi să apărăm teritoriul României şi al Bulgariei cu arma în mână. Nu e niciun dubiu, aceasta este misiunea. Sperăm să nu avem niciodată ocazia să o facem, dar dacă va fi nevoie, trebuie să fiţi convinşi că această structură pe care o comand, împreună cu celelalte forţe aliate şi naţionale vom face ceea ce trebuie să facem, vom apăra această ţară şi, respectiv, Bulgaria.

Suntem gata pentru a ne îndeplini misiunile pentru care am fost proiectaţi. (…) suntem proiectaţi să conducem operaţia terestră pe teritoriul României şi al Bulgariei, conducând până la cinci divizii aliate aparţinând structurii de forţe a NATO”, a explicat general-maiorul Dragoş Dumitru Iacob.