Conform unor informații recente, o echipă paramilitară kenyană ar fi responsabilă de uciderea unor suspecți de teroris, în cadrul unor raiduri nocturne. Informațiile au la bază discuții cu oficiali diplomatici și din cadrul serviciilor de informații din SUA și Kenya. Potrivit acestora, această echipă paramilitară fost instruită și înarmată de ofițeri americani și britanici ai serviciilor de informații.

Ce se mai știe? Că încă din 2004, un program al CIA a funcționat în Kenya, așa cum și britanicii de la MI6 au jucat un rol-cheie în identificarea, urmărirea și localizarea țintelor.

NI subliniază că mai multe guverne africane găzduiesc baze militare străine, în ciuda preocupărilor Consiliului de Pace și Securitate al Uniunii Africane (UA) cu privire la proliferarea bazelor militare străine pe continent. Și asta nu e tot. O serie de grupări militare private sunt active în mai multe zone de conflict de pe continentul african, nordul Mozambicului fiind cel mai recent exemplu.

Această stare de fapt coincide cu informațiile potrivit cărora avioanele de război ruse MiG-29 și Su-24 au efectuat acum misiuni în Libia în sprijinul forțelor militare private susținute de Kremlin pentru a extinde influența Moscovei în Africa.

Harta bazelor occidentale

În prezent, SUA are 7.000 de militari în desfășurare, prin rotație, în Africa. Aceste trupe desfășoară operațiuni comune cu forțele africane împotriva extremiștilor sau jihadiștilor în Uganda, Sudanul de Sud, Senegal, Niger, Gabon, Camerun, Burkina Faso și R.D. Congo. Alți 2.000 de soldați americani sunt implicați în misiuni de instruire. Forțele speciale americane își desfășoară activitatea în Africa de Est în așa-numitele „locații de operațiuni” din Kenya și Somalia.

Franța a desfășurat fie forțe militare, fie a stabilit baze în mai multe țări din Africa, având 7.500 de militari pe continent. Nu doar occidentalii suntt prezenți în Africa. China își face simțită prezența militară în Cornul Africii și în Golful Aden. În ultimii ani, Marina chineză a desfășurat 26.000 de militari în mai multe operațiuni, iar în 2017 chinezii și-au inaugurat prima bază militară în Djibouti.

India și-a sporit și ea prezența navală în Africa, pentru a contracara amprenta militară a Chinei în regiune. Turcia și Emiratele Arabe Unite se laudă și ele cu o prezență militară în Africa.

Motivații militare

Cornul Africii rămâne epicentrul activității militare străine, aici fiind desfășurate trupe occidentale pentru a contracara amenințările la adresa păcii și a lichida grupările teroriste. Dar există și alte motivații pentru stabilirea bazelor militare: protecția intereselor comerciale sau manifestarea dominației pe un continent aflat în centrul concurenței globale. Deși se spune că guvernele străine intră cu forța pe acest continent, de fapt, multe guverne africane sunt dornice să le găzduiască. Mai ales pentru că occidentalii au un rol major în lupta împotriva grupurilor teroriste precum al-Shabaab din Africa de Est și jihadiștii din Mali, conform nationalinterest.org.