Românii din Italia, nemulțumiți de noul Cod rutier, care interzice persoanelor cu rezidența mai veche de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Românii din Italia sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului rutier italian. În mai multe părţi ale ţării, mașinile cu numere de România au fost oprite, șoferii amendați și autoturismele sechestrate. Este o consecinţă a noilor reglementări intrate în vigoare pe 4 decembrie şi care interzic persoanelor care au rezidența în Italia mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Italia a amendat Codul Rutier și a stabilit că persoanele care au reședința în peninsula de mai mult de două luni nu pot circula cu un autoturism înmatriculat în străinătate.Cei care nu respectă noile reguli primesc amendă între 700 și 2.800 de euro și au mașina sub sechestru până intră în legalitate.

Reprezentanții românilor din Italia spun că aceştia nu îşi iau numere italieneşti pentru că este mai scump.Fostul șef al Poliției Rutiere din România, Lucian Diniţă, le ia apărarea colegilor poliţişti italieni. Potrivit acordurilor internaţionale la care a aderat şi România, orice turist poate circula cu mașina proprie timp de 1 an prin lume, însă regulile se schimbă dacă cineva şi-a stabilit reşedinţa în alt stat.

Ministerul român de Externe a anunţat că Ambasada de la Roma și consulatele din peninsulă monitorizează situaţia astfel încât să preîntampine abuzuri şi discriminări la adresa românilor din Italia. Totodată, MAE precizează că „evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi nu afectează drepturile cetăţenilor români.”

SURSA: stiri.tvr.ro