Șoferii trebuie să știe ce limită de viteză au pe anumite segmente de drumuri. În plus, ei trebuie să aibă în vedere când pot depăși pe autostradă și în ce condiții.

Regulile referitoare la vehiculele de mare tonaj sunt strict reglementate prin lege, inclusiv în ceea ce privește accesul și viteza pe anumite drumuri. Mulți se întreabă în condiții sunt permise depășirile pentru tiruri pe autostradă și care este banda interzisă pentru camioane.

În România, conform legislației rutiere, vehiculele grele sunt supuse unor restricții specifice. Aceste restricții sunt aplicate în toate țările europene. Ele pot însă, varia de la o țară la alta.

Regulile care se aplică pentru tirurile aflate pe autostradă

De exemplu, în Polonia, camioanele nu au voie să utilizeze anumite benzi pe autostradă. Conform unui regulament aprobat în 2023, toate vehiculele cu o greutate de peste 3.5 tone și toate ansamblurile cu o lungime de peste 7 m nu mai au dreptul să efectueze depășiri pe șoselele și autostrăzile din Polonia care au cel mult două benzi pe direcție.

Există însă excepții de la această regulă pentru camioanele care depășesc vehicule de întreținere sau care circulă cu o viteză sub limita de 80 km/h.

Pe autostrăzile care dispun de trei benzi sau mai multe, camioanele vor avea permisiunea să efectueze depășiri doar pe primele două benzi.

soferi, tir, masina, autostrada, viteza
Un tir si o mașină aflate pe autostrada/SURSA FOTO: Pexels

Banda de circulație permisă în cazul camioanelor

În România, toate tipurile de vehicule ale căror caracteristici tehnice permit o viteză minimă de 50 km/h au dreptul să circule pe autostrăzi. Există însă excepții. Ele vizează mașinile utilizate în scopuri de instruire pentru șoferi și vehiculele care efectuează transporturi agabaritice.

Conform prevederilor Articolului 132 din legea circulației, vehiculele grele, lente sau care transportă încărcături agabaritice trebuie să circule doar pe banda de lângă acostament sau bordură. Acest lucru este valabil în lipsa unei benzi special amenajate în acest sens în sensul de mers.

O altă restricție aplicată vehiculelor grele se referă la viteza maximă admisă.

Autoturismele pot atinge o viteză de până la 130 km/h pe autostradă. În schimb, camioanele și vehiculele cu remorcă sunt obligate să circule cu 20 km/h mai lent.

În ce condiții pot tirurile să depășească pe autostradă

Prin urmare, tirurile au permisiunea de a efectua depășiri pe autostradă. Nu le este, însă, permis să depășească viteza de 100 km/h. De asemenea, au obligația de a respecta toate regulile referitoare la depășire și schimbarea benzii.

Vitezele maxime admise pe diferite categorii de drumuri, conform legislației

Vitezele maxime pentru autovehiculele din categoria A și B

 • 130 km/h pe autostrăzi,
 • 100 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E),
 • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri,

Vitezele maxime pentru autovehiculele din categoria C, D și D1:

 • 110 km/h pe autostrăzi,
 • 90 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E),
 • 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri,

Vitezele maxime pentru autovehiculele din subcategoriile B1 și C1:

 • 90 km/h pe autostrăzi,
 • 80 km/h pe drumurile expres sau naționale europene (E),
 • 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri,

În localități, viteza maximă este, în general, de 50 km/h. Acesta poate însă pe anumite segmente de drum, dar nu sub 30 km/h și nu mai mult de 80 km/h. Aceste limite sunt stabilite de administratorul drumului, cu acordul Poliției Rutiere.

Amenzi cuprinse între 330 și 3.300 de lei

Conform Codului Rutier, șoferii care depășesc limitele de viteză admise pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 330 și 3.300 de lei.

Punctul de amendă este calculat ca fiind 5% din valoarea salariului minim. Acest lucru înseamnă că un punct de amendă este în prezent de 165 de lei.

În cazul depășirii vitezei maxime, sancțiunile sunt următoarele:

 • 2 – 3 puncte de amendă pentru o depășire de 10 – 20 km/h a limitei de viteză;
 • 4 – 5 puncte de amendă pentru o depășire de 21 – 30 km/h a limitei de viteză;
 • 6 – 8 puncte de amendă pentru o depășire de 31 – 40 km/h a limitei de viteză;
 • 9 – 20 puncte de amendă pentru o depășire de 41 – 50 km/h a limitei de viteză;
 • 9 – 20 de puncte de amendă pentru o depășire de 10 – 20 km/h a limitei de viteză, cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
 • 9 – 20 de puncte de amendă pentru depășirea cu peste 70 km/h a limitei de viteză, cu suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.