Deși mulți șoferi consideră tractarea o soluție rapidă atunci când cineva rămâne în dificultate, legislația impune condiții clare. Atât conducătorul vehiculului care tractează, cât și cel al mașinii tractate trebuie să dețină permise de conducere valabile pentru categoriile respective. În plus, vehiculul trăgător trebuie să fie mai greu decât cel tractat, cu excepția cazului în care este destinat depanării.

Codul Rutier  impune reguli stricte pentru șoferi

Cod Rutier 2025. Remorcarea trebuie realizată printr-o bară metalică de maximum 4 metri. Dacă autoturismul tractat are direcția și frânele funcționale, se poate folosi o legătură flexibilă omologată, între 3 și 5 metri.

Șoferul vehiculului remorcat este obligat să semnalizeze în concordanță cu manevrele celui care tractează. În situațiile în care partea din față a vehiculului este ridicată pe platformă sau macara, în interior nu trebuie să se afle nicio persoană.

trafic, masini, soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Situații în care remorcarea este interzisă

Cod Rutier 2025. Codul Rutier interzice tractarea unui vehicul dacă sistemul de direcție nu funcționează, dacă acesta nu este înmatriculat sau dacă drumul este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă. Dacă sistemul de iluminare și semnalizare este defect, remorcarea pe timp de noapte nu este permisă, iar ziua se poate face doar dacă mașina are aplicată inscripția „Fără semnalizare” și indicatorul „Alte pericole”.

Nu este permisă tractarea a două sau mai multe vehicule în același timp și nici a vehiculelor trase manual sau a utilajelor agricole. În cazul în care direcția unei mașini nu funcționează, remorcarea trebuie realizată obligatoriu prin suspendarea roților din față, adică pe platformă sau cu macara.

Codul Rutier permite împingerea sau tractarea pe distanțe scurte doar în situații excepționale, pentru pornirea motorului sau efectuarea unor manevre scurte, cu condiția să nu fie pusă în pericol siguranța traficului.

Este legală tractarea pe autostradă?

Cod Rutier 2025. Pe autostrăzi, este interzisă circulația vehiculelor care nu pot depăși viteza de 50 km/h. Prin urmare, tractarea pe autostradă este permisă doar dacă ansamblul format din cele două vehicule poate atinge o viteză mai mare de 50 km/h.

Nerespectarea regulilor atrage sancțiuni severe. Poliția rutieră poate aplica între 9 și 20 de puncte de amendă atât șoferului care tractează, cât și celui tractat. Amenda poate depăși 4.000 de lei, având în vedere că punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut.