Pandemia de coronavirus face ravagii pur și simplu în România. Bucureștiul este extrem de afectat. Ultimele cifre sunt de-a dreptul groaznice. S-a declanșat cod roșu de COVID. S-a aflat ce restricții vo fi introduse.

Bucureștiul a trecut de indicele 3, iar Vâlcea este la un pas

Cod roșu de COVID in București

Sunt probleme imense în București din cauza pandemiei de coronavirus. Ultimele cifre venite de la Grupul de Comunicare Strategică sunt de-a dreptul șocante.

S-a înregistrat un număr de cazuri în București. Sunt 77o de cazuri noi, descoperite în ultimele 24 de ore, cu un total de 26703. Acest lucru însemna că se intră în scenariul roșu și că bucureștenii vor avea mai multe restricții. Școlile se vor închide, iar masca devine obligatorie peste tot, în locurile publice, închise sau deschise.

Încă de marţi, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat măsurile adoptate apoi prin Hotărâre de Guvern.

Astfel, purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în localităţile unde incidenţa cazurilor depăşeşte 3 la mie.

“Se consideră necesară instituirea obligației de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii.

Se consideră necesară instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise”, se arată în documentul CNSU.

Prevederi referitoare la cultele religioase

“19.Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

20.În condițiile pct. 19, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. ”

Mai mult, evenimentele festive de tip nunţi sau botezuri vor fi interzise.