O asociaţie din Arad atrage atenţia asupra pericolelor din marile oraşe în aceste zile, când şi în România se înregistrează temperaturi foarte ridicate.

Temperaturi extreme în spaţiile cu beton sau asfalt dintre blocuri, dar şi în parcurile pentru copii

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad spun că pe suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcurile pentru copii unde nu sunt copaci, care să facă umbră, au fost măsurate temperaturi de aproape 60 de grade Celsius. Alte teste au arătat că temperaturi similare se regăsesc şi pe spaţiile cu beton sau asfalt din cartierele de blocuri.

“Ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant.

Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a declarat Ladislau Szoke de la Asociaţia Pro Urbe Arad.

Copiii se joacă în tobogane sau leagăne ce se încing aproape de 60 de grade Celsius

Măsurătorile care au fost realizate în jurul orei 12:00 indicau o temperatură în iarba de la umbră de 27 de grade Celsius. Doar câţiva metri mai încolo, asfaltul avea 51 de grade, iar iarba care era în bătaia soarelui 38 de grade, scrie Agerpres.

Cât despre toboganele sau leagănele din plastic din parcurile pentru copii, acestea aveau o temperatură de 57-60 de grade Celsius. Aceste temperaturi pot fi chiar şi mai mari după-amiaza, atunci când soarele este mai puternic, mai indică reprezentanţii asociaţiei arădene.

În parcurile pentru copii, precum şi în cartierele de blocuri, ar trebui să existe mai multe zone umbrite cu pomi, pentru a se reduce din disconfortul termic pe timpul verii, mai spun aceştia.

Potrivit ANM, joi şi vineri este Cod roşu de caniculă în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. Este vorba despre Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, iar temperaturile maxime vor ajunge la 39-41 de grade Celsius, un pic mai scăzute în nord-vest, între 35 şi 38 de grade.

Sursa foto: Dreamstime