R

Romul a apărut pe plantațiile de trestie de zahăr din Caraibe încă din secolul al 15-lea, după ce coloniștii europeni au transportat trestia de zahăr în Indiile de Vest. Până în secolul al 17-lea rămâne mai ales o băutură a sclavilor sau a pirațiilor care își fac veacul prin zona acestor insule, însă o dată cu creșterea semnificativă a producției de trestie, fermierii din Caraibe încep să-l comercializeze la scară largă. Romul este produs și astăzi prin fermentarea melasei cu apă. Substanța obținută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romurile mai light și câteva săptămâni pentru cele mai puternice sau mai aromate. Amestecul fermentat de melasa și apă este distilat fie în coloane de distilare, fie în alambicuri tradiționale asemeni coniacului sau whiskyului.Romul alb, light este cel folosit în mod uzual în cocktailuri pentru că este și cel mai ieftin, însă mai nou barmanii folosesc și romuri mai vechi sau mai nobile pentru a obține combinații în care aromele naturale ale acestei băuturi sunt mai pregnante.

Caipirinha Punch – O rețetă inspirată de celebrul cocktail brazilian. Punchul nostru are în plus suc de ginger, care face cocktailul mai efervescent și mai răcoritor. Iată rețeta: pisați câteva felii de ghimbir, câteva sferturi de lime și mentă cu muddlerul într-un pahar și apoi adăugați Cachaca până se umple paharul și lăsați amestecul peste noapte la rece. Înainte să îl degustați, puneți amestecul într-un bol de punch sau un pitcher laolaltă cu un pahar de suc de lime și 5 pahare de ginger beer sau ginger ale. Puneți gheață din belșug și amestecați bine.

Dark and stormy – Este o băutură simplă și foarte populară în Statele Unite. Secretul stă în rom, care trebuie să fie negru (Goslings sau Myers). La o parte de rom, pui trei părți de ginger beer. Amesteci bine cu gheață într-un pahar înalt și adaugi o felie de lime și câteva frunze de mentă

Eureka Punch – Amestecul de rom și Chartreuse poate părea destul de violent. Nu însă și dacă este domolit de o cantitate rezonabilă de ginger ale. Rețeta acestui punch este mai exact: două părți rom, una de Chartreuse, una de suc de lămâie, două de ginger beer, o linguriță de sirop și un strop de Angostura.

Golden age – O combinație a cărei gust te duce cu gândul la cocktailul Manhattan. Ar putea fi un fel de Manhattan răcoritor pentru pasionații de rom. Iată cum îl preparați: puneți într-un pahar înalt sau într-un shaker două părți de rom auriu, o parte de Cynar, o parte de Licor 43 și două lingurițe de vin fortifiat dulce (Porto, Sherry sau Marsala). Decorați amestecul cu o felie de grepfruit roz.

Goombay Smash – O rețetă foarte populară în Insulele Bermude, unde se pare că a și fost inventată. Simplă, răcoritoare și ușor de făcut. Amestecați într-un shaker o parte rom, o parte Malibu, o parte suc de portocale și două părți de suc de ananas. După ce s-a răcit bine shakerul, strecurați amestecul într-un pahar înalt și decorați cu felii de anans și portocală

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.


Te-ar putea interesa și: