Iarna de-abia a început și frigul de-afară te îmbie să încerci niște băuturi ceva mai tari. Poate te-ai plictisit de obișnuitele licori simple, pe care le savurezi din când în când pentru că îți sunt pe plac și îți sunt la îndemână, și vrei să încerci niște arome noi. De exemplu o rețetă de cocktail pe care să o poți prepara în doi timpi și trei mișcări la tine acasă. Îți propun o listă de cocktailuri făcute, în principal, cu whisky sau rom, ceva mai condimentate și mai potrivite pentru iarna de-afara.

Rusty Nail. Asemeni multor cocktailuri clasice are o mulțime de rețete cunoscute în care cele două ingrediente, whisky și Drambuie, variază în cantitate. Eu vă recomand să mergeți pe cea mai simplă dintre ele: la două măsuri de scotch adăugați una de Drambuie într-un pahar mic de bar (Old Fashioned), plin cu gheață. Dacă vi-l doriți mai dulceag și aromat, înlocuiți scotch-ul cu bourbon.

Bourbon Ginger. Aceasta este, în mod cert, o băutură de care să te bucuri pe îndelete. Din care sorbi puțin câte puțin în mijlocul unei conversații. Pe care o bei la sfârșitul zilei, când vrei sa te relaxezi alături de cei dragi. Ai nevoie de 2 măsuri de bourbon, o jumătate de măsură de brandy (recomand calvados) și doi-trei stropi de bitter (Underberg). Amesteci ingredientele într-un paharul de bar înalt, cu câteva cuburi de gheața, apoi strecori combinația într-un pahar de martini și decorezi toată povestea cu câteva felii de ginger înfipte într-o scobitoare.

Dark Pedro. Se numește Pedro, de la Pedro Ximenez, strugurele din care este făcut vinul sherry. Pedro este dark pentru că e însoțit de o cantitate apreciabilă de rom negru. Măsurile sunt o parte de sherry la două părți de rom negru. Alături de ele mai adaugi in pahar o jumătate de măsură de brandy, câțiva stropi de bitter și câteva cuburi de gheață. Este o băutură digestivă pentru că are bitter, brandy și sherry, care sunt indeobște niște băuturi care îți stimulează digestia. Romul negru are darul de a crește un pic tăria băuturii și de a-i da mai multă personalitate buchetului de arome. La sfârșit nu uitați să decorați paharul cu o felie de lămâie.

Manhattan. Puneți într-un shaker două părți de scotch, o parte de vermut dulce (roșu), câțiva stropi de bitter concentrat (Fee Brothers Old Fashion sau Underberg) si câteva cuburi de gheață. Amestecați bine si strecurați apoi într-un pahar de cocktail. La final decorați cu una sau două vișine din vișinată.

Ginger sangria. Într-un bol generos deșerți o sticlă de vin roșu sec și mai adăugi sucul unei lămâi și cel al unei portocale. Apoi o lămâie, o portocală și un măr, tăiate în bucăți mici, două-trei bețe de scorțișoară și un pumn de cuișoare, 150-200 ml de sirop de ginger, un pahar de Drambuie și un pahar de sherry sau vermut. Acest amestec este lăsat acoperit câteva ore în frigider și, înainte de servire, este completat cu 250 ml de apă minerală și gheață din belșug. Cantitatea rezultată este suficientă pentru patru persoane. În funcție de gust puteți adăuga în amestecul inițial orice băutură sau mirodenie care vă face cu ochiul în cămară. Însă în cantități mici, pentru că altfel sangria riscă să-și piardă gustul autentic sau, mai rău, să se transforme într-o bombă cu efect întârziat.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro