Ahold Delhaize, compania-mamă a Mega Image, permite self-scan exclusiv pentru posesorii cardului SuperPlus

Grupul internațional Ahold Delhaize, care deține și lanțul de supermarketuri Mega Image, a implementat o nouă măsură de securitate în anumite magazine din rețeaua Delhaize din Belgia, vizând reducerea furturilor de la raft.

Compania anunță că accesul la casele cu scanare automată va fi permis, în curând, doar clienților care dețin cardul de fidelitate SuperPlus, această regulă fiind deja aplicată în unele locații și urmând să fie extinsă la nivel național, transmite site-ul Retail Detail.

Casierii automați, doar pentru clienții fideli

Reprezentanții Ahold Delhaize au confirmat oficial noua regulă, precizând că inițiativa vine ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a pierderilor generate de furturile din magazine.

„Prin această măsură, Delhaize își propune să creeze o barieră suplimentară pentru clienții care nu își verifică în mod conștient corect produsele alimentare. Retailerul va monitoriza îndeaproape implementarea și va face ajustări acolo unde este necesar”, a declarat un oficial al grupului belgian.

Potrivit companiei, „măsura va fi extinsă treptat în toate magazinele noastre”. Practic, clienții care nu prezintă la casa de marcat un card SuperPlus nu vor putea utiliza sistemul de plată rapidă, fiind direcționați către casieriile tradiționale.

Măsură testată în Belgia, implementare posibilă și în România

Strategia a fost deja testată în rețeaua Delhaize din Belgia, iar implementarea în România este așadar posibilă. Mega Image ar putea deveni primul mare retailer din România care condiționează accesul la casele self-scan de apartenența la programul de loialitate. Rămâne de văzut dacă măsură va fi aplicată ulterior și în țara noastră.

În paralel cu aceste măsuri de securitate, Mega Image continuă să inoveze și la nivel de ofertă comercială. Retailerul a inaugurat recent un nou concept Shop & Go pe bulevardul Decebal din București, în proximitatea competitorului direct Froo – brand polonez operat de Zabka.

Mega Image
SURSĂ FOTO: Dreamstime

În cadrul acestui concept, clienții găsesc o vitrină cu produse calde – hotdog, pizza și croissante –, precum și pachete promoționale comunicate clar pe panouri: „hot dog la 4,99 lei sau hotdog cu băutură la 8,49 lei” şi „pizza quatro formaggi, margherita sau diavola la 7 lei”.

Shop & Go mizează, la fel ca Froo, pe produse ready-to-eat, inclusiv cafea caldă și pahare cu gheață, acestea din urmă fiind deja un produs emblematic pe piața din Polonia.

Planuri de investiții și strategie pentru 2025

Mega Image operează aproximativ 1.000 de magazine sub brandurile Mega Image și Shop & Go. Pentru anul 2025, compania a bugetat investiții între 40 și 60 de milioane de euro, fondurile urmând să fie direcționate către modernizarea magazinelor, digitalizarea proceselor și dezvoltarea sortimentului, nu către expansiune accelerată.

„Compania noastră s-a extins rapid anterior (2013-2020 – n. red.), astfel că am ajuns relevanţi în marile centre urbane. Am pornit cu Bucureşti, au urmat Constanţa, Ploieşti, iar mai recent Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi şi Sibiu.

Ne adresăm clienţilor care au un stil de viaţă modern, magazinele noastre având o ofertă adaptată de produse“, spune Mircea Moga, CEO al Mega Image, într-un interviu recent.

Strategia pentru anul în curs pune accent pe creșterea vânzărilor în magazinele existente, eficiență operațională, digitalizare și modernizare.

„Iar orice provocare va apărea, îi vom face faţă. Anul acesta e definit de un context complex. Dar dacă e ceva ce am învăţat în ultima perioadă e să ne adaptăm”, a declarat Mircea Moga, CEO Mega Image.

Potrivit raportului financiar, Mega Image a încheiat anul trecut cu afaceri de 10,6 miliarde lei, în creștere cu 7% față de 2022.