Noua varianta de impozitare are neclaritati, dar ofera destule avantaje pentru investitori

Intr-un final, varianta de cod fiscal adoptata de Ministerul Finantelor a fost tot una unilaterala, nediscutata cu nimeni si aproape fara ca lumea sa stie ce contine, in ciuda eforturilor din ultima vreme de a schimba situatia.
In ceea ce priveste piata de capital, este o varianta cu bune si cu rele si, din intamplare, s-ar putea sa fie chiar un pic mai convenabila decat cea discutata in ultimele luni. Cea mai importanta diferenta pozitiva este ca regularizarea are loc doar la finalul anului, atunci cand se calculeaza si impozitul, iar de aici rezulta niste bani in plus ramasi la investitori in momentul in care acestia vand actiunile, bani pe care, evident, ii pot valorifica mai bine.


Din pacate, a picat si ideea pretului de referinta de la finalul lui 2005, asa ca baza de calcul pentru impozitul de 16% va fi intregul profit. Nu e insa atat de rau, pentru ca s-a revenit la impozitul de 1% pentru detineri mai mari de un an. Mai mult, cota de 16% nu se va aplica decat pentru titluri dobandite dupa 1 iunie 2005.
Instructiunea nr. 12/2005, emisa de CNVM pentru a limpezi lucrurile in mediul bursier, are darul sa le complice si mai mult, mai ales ca are destule parti neclare.


SSIF-urile urmeaza sa calculeze si sa vireze impozitele doar in cazul tranzactiilor cu titluri detinute mai mult de un an, precum si in cazul actiunilor provenite din Programul de Privatizare in Masa.
Contribuabilii vor trebui sa se prezinte la sfarsitul anului la Administratia Financiara cu dovezi care sa ateste profitul sau pierderea din tranzactiile pe piata de capital si impozitul virat pe parcursul anului.
Pretul de cumparare se va calcula prin metoda costului mediu ponderat in cazul actiunilor si prin metoda FIFO (primul intrat, primul iesit), pentru unitatile de fond.


In cazul fondurilor de investitii, impozitul va fi retinut la sursa in momentul rascumpararii.
La categoria “sa mai si radem”, articolul 11 al instructiunii obliga SSIF-urile, in ianuarie 2006, ca intre 1 iunie si 31 decembrie 2005 sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul pentru toate tranzactiile realizate de investitori. De altfel, mai exista articole care reglementeaza anul 2005, semn ca un “copy – paste” dupa varianta de anul trecut a Codului fiscal e mai eficient decat studierea in prealabil a acestuia.In ceea ce priveste aplicarea propriu-zisa a noii instructiuni, lucrurile nu stau atat de bine. Software-ul companiilor de brokeraj trebuie modificat intr-o perioada record, iar neclaritatile fac ca lucrurile sa se miste anevoios. Culmea e ca peste sase luni sau un an situatia se va repeta. si e greu de crezut ca guvernul sau CNVM vor face lucrurile mai bine atunci.