Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) sustine eliminarea Contractului de munca la nivel national, incepand cu anul 2009. Potrivit CNPR, „incheierea de contracte de munca la nivel sectorial, de intreprindere si eventual la nivel regional, va spori responsabilitatea administratiilor locale pentru creerea de locuri de munca, implicarea mai puternica a acestora in promovarea formelor adecvate de calificare si recalificare a fortei de munca disponibile local, astfel incat acestia sa duca la atragerea de investitii”.

Reprezentantii Confederatiei au precizat ca incheierea unor contracte de munca la nivel regional si sectorial vor permite utilizarea mai judicioasa a resurselor umane disponibile pe plan local. De asemenea, CNPR crede ca acest tip de contracte de munca va creste preocuparea administratiilor locale pentru atragerea investitorilor si reducerea pe aceasta cale a decalajelor semnificative ce exista intre diferite regiuni ale tarii.

CNPR reaminteste tendinta existenta in unele domenii de activitate, cum ar fi industria gazelor naturale, domeniu in care sindicatele au initiat demersuri de incheiere a unui contract de munca la nivel de companie multinationala, depasind chiar conceptul national de contract de munca sectorial.

Astfel, Confederatia propune initierea de negocieri la nivel national intre patronat si sindicate, pentru dezvoltarea si propunerea de reglementare a unor noi masuri care sa asigure mobilitatea fortei de munca, asigurarea unor conditii de recalificare si oferire de cat mai multe noi locuri de munca celor interesati, concomitent cu descurajarea abuzului de asistenta sociala si refuzarea sistematica si nemotivata a unor locuri de munca corespunzatoare calificarii persoanelor aflate in somaj.

Mai mult, CNPR sustine introducerea in Caietele de Sarcini ce stau la baza licitatiilor internationale pentru contractarea lucrarilor de infrastructura sa fie prevazuta plata obligatorie a muncitorilor, la nivelul dublu fata de salariul mediu pe economie, asigurand in acest fel atat forta de munca necesara cat si plata adecvata a muncii acesteia.

CNPR a precizat ca sustine in continuare necesitatea implicarii confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national, in negocierile contractelor regionale sau sectoriale, prezenta acestora oferind posibilitatea adoptarii unor documente adecvate la cerintele locale si corelate la nivel national.

Sursa: CNPR