CNA a luat în discuţie o solicitare a Dorinei Rusu de rediscutare a deciziei CNA din 2 februarie de acordare a dreptului la replică pentru CSM. Astfel, Consiliul a decis marţi, prin vot, la propunerea lui Radu Herjeu, sancţionarea Antenei 3 şi obligarea postului să ofere dreptul la replică CSM, scrie agerpres.

Anterior, un alt membru CNA, Alexandru Jucan, a propus sancţionarea postului cu 30.000 de lei, însă nu a întrunit numărul de voturi. CNA a decis, cu şapte voturi 'pentru' şi două 'împotrivă', că Antena 3 a încălcat prevederile articolului 40, alin. 1,2 din Codul audiovizualului.

Potrivit Codului audiovizualului, 'în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile'.

CNA a hotărât, săptămâna trecută, că postul de televiziune Antena 3 trebuie să acorde drept la replică Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ceea ce consideră cele două instituţii a fi 'acte de dezinformare' comise în ediţii ale emisiunii 'Sinteza zilei' şi 'Esenţial', care au fost reclamate la forul audiovizual. Dorina Rusu, membru în CNA, a spus că va cere rediscutarea deciziei. Acordarea dreptului la replică a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată de şase din cei 11 membri CNA – Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu şi Monica Gubernat. 

Totodată, în cadrul şedinţei de marţi, CNA a respins o solicitare de rediscutare a unor decizii ale Consiliului adresate de Monica Gubernat în legătură cu cuantumul unei amenzi acordate postului B1 TV. Decizia CNA a fost luată în urma analizării solicitării Monicăi Gubernat şi a unei adrese de la B1 TV de reanalizare a Deciziei de sancţionare a postului cu amendă în cuantum de 10.000 de lei.