În ciuda contextului politic actual și a limitărilor impuse de imposibilitatea emiterii ordonanțelor de urgență, Bogdan Ivan spune că ministerul continuă lucrările la proiectul strategic al cloudului guvernamental, element esențial pentru digitalizarea României.
Bogdan Ivan a oferit mai multe informații despre cloudul guvernamental
Cloudul guvernamental este considerat coloana vertebrală a procesului de digitalizare, fiind indispensabil pentru atingerea jaloanelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În acest sens, sprijinul Parlamentului, prin Senat și Camera Deputaților, este crucial pentru actualizarea legislației, astfel încât instituțiile publice să poată operaționaliza și integra acest sistem digital modern.
„România digitală nu se construiește cu jumătăți de măsură. Se construiește cu voință, viziune și acțiune. Angajamentul nostru pentru transformarea digitală a statului este ferm, indiferent de contextul politic. În aceste zile, continuăm să lucrăm la cloudul guvernamental, coloana vertebrală a digitalizării României.
Pentru că nu mai putem emite ordonanțe de urgență guvernamentale, mă bazez pe sprijinul colegilor din Parlament, de la Senat și Camera Deputaților. Împreună, vom actualiza legislația prin care creştem capacitatea instituțiilor de a operaționaliza cloudul guvernamental al României”, a transmis ministrul pe Facebook.

Instituţiile publice vor beneficia de o infrastructură modernă
Proiectul beneficiază de o finanțare de 500 de milioane de euro, fonduri prin care se va construi o infrastructură digitală sigură, eficientă și aliniată celor mai noi standarde tehnologice. Această infrastructură va permite administrației publice să migreze bazele de date într-un ecosistem digital de ultimă generație, gestionat de specialiști cu expertiză solidă în domeniu.
Prin măsurile propuse în aceste zile, autoritățile intenționează să crească semnificativ capacitatea instituțională de a implementa și utiliza tehnologia cloud.
„Cloudul este un proiect strategic, care trebuie să funcționeze pentru ca jaloanele asumate în PNRR să fie îndeplinite. Folosind cele 500 de milioane de euro, instituțiile publice vor beneficia de o infrastructură modernă, sigură și eficientă.
Prin actualizările propuse în aceste zile, implicăm specialiști cu expertiză reală, care vor administra platforma și vor coordona migrarea bazelor de date ale administrației în acest ecosistem digital de ultimă generație”, a conchis ministrul.
Postarea realizată de ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului poate fi vizualizată aici.