Daniel Dines, despre ascensiunea agenților de inteligență artificială
Potrivit lui Daniel Dines, este firesc ca oamenii să fie în același timp fascinați de potențialul acestor tehnologii și ușor îngrijorați de impactul lor asupra locurilor de muncă.
UiPath a lansat oficial noua sa platformă dedicată automatizării agentice, concepută pentru a integra într-un ecosistem unitar agenții de inteligență artificială, roboții software (RPA) și utilizatorii umani, oferind astfel un sistem inteligent și colaborativ de lucru.
În cadrul conferinței de lansare a noii platforme, desfășurată în Statele Unite, a fost adusă în discuție și temerea legată de impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă. Daniel Dines, în vârstă de 53 de ani, a fost întrebat direct dacă angajații ar trebui să privească interacțiunea cu agenții AI cu îngrijorare sau, dimpotrivă, cu entuziasm.
„Cred că, în realitate, cu toții ar trebui să fim ambele, și entuziasmați și un pic îngrijorați. Schimbarea este inevitabilă. Viteza schimbării este cea care ne va arăta cât de repede trebuie să ne adaptăm. Dar cred că fiecare angajat va trebui să se adapteze la a lucra cu agenții AI.
Poate nu neapărat să creeze agenți AI, dar să înțeleagă cum să interacționeze cu agenții și cu roboții, cum să stea în locul dirijorului, cum să devină un maestru. Altfel, cred că vom fi lăsați în urmă.
Este ca și cum ai fi obișnuit să bați la mașina de scris mecanică și acum vin pe piață computerele și tu nu vrei să folosești computere. O să fii, inevitabil, lăsat în urmă. Această tehnologie este aici să rămână și va crea o schimbare enormă asupra modului în care se face munca de birou”, a răspuns antreprenorul român.
Noua platformă redefinește modul în care sunt gestionate procesele de lucru, oferind posibilitatea de a crea, implementa și coordona agenți și „roboți” AI de încredere, menținând totodată scalabilitatea, flexibilitatea și respectarea normelor.
Această soluție dezvoltată de UiPath este disponibilă publicului printr-o versiune de încercare gratuită pe site-ul oficial, oferind oportunitatea utilizatorilor de a începe imediat construirea, implementarea și gestionarea agenților. Unele funcționalități sunt încă în stadiu de „preview” și urmează să devină disponibile pe scară largă în cursul lunii mai.
Platforma abordează provocările actuale printr-o automatizare avansată, bazată pe o nouă arhitectură agentică, concepută special pentru a susține și optimiza fluxurile de lucru esențiale în mediul de afaceri.
Ce este Maestro
Maestro reprezintă noul strat central al platformei UiPath, având rolul de a automatiza, modela și optimiza cap-coadă procesele de afaceri complexe, prin integrarea inteligenței de proces și a monitorizării KPI. Această componentă oferă vizibilitate centralizată și control sporit, esențiale pentru extinderea sigură a agenților AI în cadrul echipelor și sistemelor existente.
Totodată, dezvoltatorii pot crea rapid prototipuri de agenți folosind UiPath Agent Builder, direct din Studio, având posibilitatea de a-i personaliza în funcție de cerințe. Acest instrument este accesibil atât specialiștilor cu abilități tehnice din mediul de afaceri, cât și dezvoltatorilor cu experiență, facilitând realizarea unor automatizări avansate și scalabile.
Platforma suportă, de asemenea, integrarea cu agenți AI de la terți, precum LangChain, Anthropic și Microsoft, permițând gestionarea unor sisteme complexe, cu mai mulți agenți care colaborează în fluxuri de lucru extinse și interfuncționale.
Parteneriat strategic cu Google Cloud
UiPath a anunțat un parteneriat strategic cu Google Cloud pentru dezvoltarea Agent2Agent (A2A), un protocol deschis care va permite agenților AI să comunice eficient între ei, să partajeze informații în mod securizat și să coordoneze acțiuni în cadrul unor aplicații și platforme enterprise diverse.
Totodată, compania a lansat UiPath IXP (Intelligent Xtraction & Processing), o soluție de procesare inteligentă a datelor nestructurate, care utilizează clasificare și extragere multimodală bazată pe inteligență artificială. Creat special pentru scenarii de complexitate ridicată — precum adjudecarea cererilor, procesul de inițiere a împrumuturilor sau gestionarea înregistrărilor electronice ale loturilor — IXP oferă o capacitate scalabilă, potrivită pentru nevoile întreprinderilor mari.
În plus, în această versiune recentă a platformei, UiPath a introdus și un Agent UI dedicat utilizatorilor de desktop, aflat momentan în faza de previzualizare privată. Acest agent, bazat pe înțelegerea limbajului natural, este capabil să interpreteze intențiile utilizatorului, să planifice sarcini complexe în mai mulți pași și să execute acțiuni autonom direct pe interfețele aplicațiilor.