Iaşul este cel mai poluat oraş din România, urmat îndeaproape de Cluj şi Braşov, o clasare neaşteptată. 22 de oraşe de la noi au ajuns în acest studiu, iar surpriza este că Bucureştiul nu se sitează pe primele trei poziții ale statisticii privind țara noastră. 

Un raport publicat zilele trecute, realizat de AirVisual, plasează Iaşul pe locul 27 în Europa din 930 de oraşe analizate. Topul a fost realizat în baza în­registrărilor din 2018 al celui mai periculos indice de poluare pentru oraşe (PM2,5 aşa-numitele „particule fine“ ce provin mai ales din arderea combustibililor).

Acest indicator tehnic face referire la particulele de maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr). Ţinând cont de dimensiune, specialiştii spun că pulberile de PM2,5 pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM10 şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.

Astfel, cel mai poluat oraş românesc este Iaşul, urmat de Cluj-Napoca şi Braşov. La polul opus se află Constanţa, Brăila şi Galaţi. Bucureştiul s-a situat pe locul 680 din cele trei mii de oraşe analizate. 

La iași, concentraţia medie de particule în suspensie (PM 2.5) a fost de 27 de micrograme pe metru cub. În privința Brașovului, concentraţia medie de particule în suspensie a fost de 21,3 micrograme pe metru cub. La Constanța, existăm un nivel mediu de 12,4 micrograme pe metru cub. 

În ceea ce priveşte clasamentul la nivel global, acesta este dominat de localităţi din India, China şi Pakistan. De altfel, 22 din primele 30 cele mai poluate oraşe ale lumii sunt în India.