Clarificările vin din partea reprezentanților Ministerului Muncii, la solicitarea Camerei Consultanților Fiscali privind OUG 30/2020. Această ordonanță prevede că angajatorii pot cere lunar acoperirea din banii statului a indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar numai pentru zilele de stare de urgență, scrie avocatnet.ro.

„Se poate constata că legea limitează în acest fel posibilitatea accesării indemnizației suportate de către stat doar pentru situația unui angajat care are un contract cu normă întreagă activ pe perioada stării de urgență, dar nu prevede în mod expres o astfel de restricție în măsura în care angajatul în discuție are activ un contract cu normă parțială. (…) apreciem că (…) nu se instituie vreo limitare a posibilității de a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj în măsura în care angajatul are mai multe contracte individuale de muncă, dintre care cel puțin unul cu normă parțială este activ pe perioada stării de urgență”, a explicat Tania Grigore, director la Ministerul Muncii.

Concret, dacă un salariat are două contracte de muncă, unul cu normă întreagă sau parțială suspendat și unul cu normă parțială activ, poate să cumuleze salariul primit pentru contractul activ cu indemnizația de șomaj tehnic acoperită de stat pentru contractul inactiv.

Conform Codului Muncii, o normă întreagă înseamnă un program de lucru de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, iar o normă parțială implică un program mai scurt decât cel aferent normei întregi.