Medicul Adrian Marinescu trage semnalul de alarmă Acesta susține că Ciuperca Neagră apare doar la pacienții care au un sistem imunitar slăbit. Totodată, el a subliniat faptul că acest tip de infecție poate fi luat chiar și din spital, iar rata de mortalitate este de cel puțin 50%.

Ciuperca Neagră este o infecție fungică numită mucormicoză și exista chiar și înainte de pandemie, însă doar în India. Este cunoscută sub acest nume deoarece apar o serie de pete negre la nivelul pielii în cazul persoanelor infectate.

Există tratament, însă este destul de scump, în special pentru India care ar fi nevoită să îl procure.

„Este o infecție fungică numită mucormicoză, care exista si înainte de pandemie și nu doar în India, cunoscut ca fiind ciuperca neagra pentru că apar niște pete negre pe piele. Acesta infecție este oportunistă, atunci cand sistemul imunitar este slăbit, exista riscul să apară. Mortalitatea este mare, mai ales dacă nu se intervine la timp. Exista un tratament destul de scump, ma gândesc cat de greu de procurat este în India”, a spus medicul, la B1 Tv.

Ciuperca Neagră poate fi luată din spital

Totodată, acesta a explicat că este nevoie de o intervenție rapidă, încă din primele zile pentru ca plămânii creierul, dar și ochii să nu fie afectați. Boala trebuie de asemenea stabilită repede, pentru a putea fi tratată.

Medicul a vorbit și despre legătura dintre Ciuperca Neagră  și COVID. Infecția se răspândește mai repede pentru că sistemul imunitar al multor persoane este scăzut.

„Trebuie intervenit repede, in primele zile. Duce la afectare plămânilor, creierului, în zona oculară etc. Este o situație complicată, mai ales că în India numărul de persoane cu forme grave de COVID-19 este mare.

Această infecție se poate lua și din spital, există peste tot, dar la cineva cu un sistem imunitar echilibrat nu exista niciun risc. Sunt o grămadă de microorganisme care pun în pericol viața celor cu imunitatea slabă.

Există tratament pentru această boală, dar trebui să stabilim un diagnostic repede, în primele zile. Dacă apar astfel de cazuri trebuie să știm să le identificam si să le tratam, dar să speram ca nu va fi cazul.

Ciuperca neagra duce la deces într-un procent de minim 50%. Apare în contextul infecției cu SARS-COV-2 pentru ca scade sistemul imunitar și pacienții primesc diverse terapii care duc și mai mult la o prăbușirea sistemului imunitar și creste riscul de contractare a altor infecții”, a mai precizat medicul la B1 Tv.

Cum se transmite Ciuperca Neagră

Specialiștii susțin că acest tip de ciupercă se transmite pe căile respiratorii răspândidu-se apoi în tot corpul. Infecția are loc atunci când oamenii intră în contact cu un anumit tip de mucegai. Mucormicoza este o infecție foarte rară și este cauzată de expunerea la mucegaiul alb care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe și legume în descompunere.

„Este omniprezent și se găsește în sol și aer și chiar în nas și mucusul persoanelor sănătoase”, spune dr. Nair.

De menționat este faptul că, ciuperca afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate pune viața în pericol la persoanele diabetice sau imunodeprimate sever, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.