Premierul Nicolae Ciucă spune că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finele anului. Acesta spune și că documentul ar putea fi folosit și în biserici, deși reprezentanții cultelor au cerut acest lucru.

“Sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID”

„Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă.

Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni. A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde.

E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă.

Introducerea certificatului verde în lăcaşurile de cult

„În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde.

Este, în momentul de față, așa cum am spus-o de fiecare dată și îl avem aici și pe domnul ministru Rafila, este un proiect care este în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului sau… să putem să avem această lege a certificatului COVID, care încă o dată ea se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste.

Deci este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiţi și au cunoștințele necesare pentru acest lucru.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Implicarea cultelor în campania de vaccinare

„Aici domnul ministru Rafila avut un mesaj cât se poate de bun și de la nivelul Guvernului susținem acest mesaj. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieți, iar discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție și răspunsul a fost, de asemenea, cât se poate de ferm și de clar.

Vaccinarea este o soluție, iar cea de a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportamente înțelegem respectul față de sine, respectul față de comunitate, respectul față de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Rador.