Pe de altă parte, numărul companiilor de impact intrate în insolvenţă a crescut la 35, faţă de 32 în aceeaşi perioadă din 2022.

A crescut interesul pentru noile produse de restructurare

Mediul de afaceri a arătat un interes crescut pentru noile produse de restructurare, cu 30 proiecte de concordat preventiv, dintre care două sunt deja omologate de către instanţă, arată analiza CITR.

„În ultimele şase luni, am simţit presiune asupra companiilor care trebuie să facă faţă unui cost de finanţare mai mare sau incapacităţii de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obişnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset. Având în vedere natura confidenţială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, aşadar putem estima că numărul companiilor care apelează la soluţiile restructurării este mai mare”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

În primul semestru din 2023, 30 de companii au apelat la măsuri de restructurare prin concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste un milion de euro, față de 12 astfel de cereri în întregul an 2022.

A crescut numărul companiilor de impact intrate în insolvență

Companiile de impact, cu active imobilizate de peste un milion de euro, reprezintă 1,06% din numărul total al insolvenţelor înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2023, mai exact 3.290.

Domeniile cele mai afectate sunt: construcţiile (449 companii în insolvenţă), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) şi comerţul (177 companii). Aceste domenii înregistrează însă şi cele mai multe companii din economie.

În București, 695 de companii au apelat la procedura insolvenţei, dintre care 17 companii de impact, cu active de peste un milion de euro. La nivel județean, Bihorul de clasează pe prima poziție, cu 241 de companii şi 7,33% din totalul insolvenţelor înregistrate, urmat de Cluj, cu 174 de companii şi o pondere de 5,29% din total, şi Constanţa, cu 165 de companii, adică 5,02% din numărul insolvenţelor înregistrate, la nivel naţional.