Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţea din lume, a dat publicităţii raportul semestrial de securitate şi potrivit acestuia călătorii în timp din 1970 nu ar recunoaşte locul de muncă din 2010.

Locul de muncă de astăzi a fost transformat de presiuni în creştere precum utilizarea reţelelor sociale, adoptarea la scară largă şi proliferarea dispozitivelor conectate la reţea, şi adoptarea virtualizării, se arată în raportul Cisco.

Raportul de securitate trece în revistă riscurile cu care ne confruntăm şi oferă cinci soluţii pentru a ajuta companiile să îşi îmbunătăţească securitatea până în 2011.

Jocurile online câştigă teren

Cercetarea Cisco Security Intelligence Operations (SIO) reliefează faptul că 7% din numărul de utilizatori care accesează Facebook petrec, în medie 68 de minute pe zi jucând popularul joc interactiv „FarmVille”. „Mafia Wars” a fost cel de-al doilea joc ca popularitate, cu 5% din utilizatori petrecând astfel până la 52 de minute pe zi/utilizator, în timp ce „Cafe World”, a fost jucat de 4% dintre utilizatori, cu o medie de 36 de minute pe zi.

Deşi pierderea productivităţii nu este un pericol efectiv de securitate, se consideră că infractorii online dezvoltă diverse metode de a livra malware prin intermediul acestor jocuri.

Ignorarea politicilor companiei

50% dintre utilizatorii finali recunosc că cel puţin o dată pe săptămână ignoră politicile companiei care le interzic utilizarea uneltelor de socializare online, în timp ce 27% au spus că schimbă setările dispozitivelor companiei pentru a accesa aplicaţiile interzise.

Adoptarea târzie a tehnologiilor

Infractorii online se folosesc de inovaţia tehnologică în avantajul lor. Ei exploatează diferenţa dintre rapiditatea cu care ei găsesc diferite modalităţi prin care profită de vulnerabilităţi şi viteza cu care companiile implementează tehnologii avansate pentru a-şi proteja reţelele.

În timp ce companiile pierd timp evaluând decizia adoptării reţelelor sociale şi a tehnologiilor de peer-to-peer, infractorii online sunt printre primii utilizatori ai acestor tehnologii, folosindu-le nu doar pentru a comite infracţiuni ci şi pentru a-şi îmbunătăţi comunicaţiile şi pentru a grăbi tranzacţiile dintre ei.

Spamul continuă să crească

În ciuda limitărilor recente ale operaţiunilor infracţionale de spam, în 2010 se aşteaptă creşterea mondială a volumului de spam cu până la 30% faţă de nivelurile din 2009, conform unui nou studiu efectuat de Cisco Security Intelligence Operations (SIO).

Statele Unite au redevenit lider în categoria ţărilor din care pleacă cel mai mult spam,  urmată de India, Brazilia, Rusia  şi Coreea de Sud.

Brazilia a înregistrat o scădere cu 4,3% a cantităţii de spam, cel mai probabil deoarece mai mulţi furnizori de servicii de internet din ţara respectivă limitează accesul la Portul 25. Infractorii cibernetici atacă în continuare siteuri web, însă atacurile lansate sunt cu coordonare temporală strategică, pe mai multe fronturi, având scopul de a instala keyloggere (programe care înregistrează toate tastele apăsate), back-door-uri şi boţi.

Teroriştii devin sociali

Reţelele sociale rămân un loc de joacă al criminalilor cibernitici, cu un număr în creştere de atacuri. Noile pericole survin de la un element criminal mai periculos: teroriştii.

SURSA: Cisco