Peste 435 mii din cele 971 mii de companii active la sfârşitul anului trecut sunt încadrate ca microîntreprinderi. La aceeaşi dată, numărul societăţilor înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit – neînsemnând că toate plătesc impozit, putând avea pierderi – era de 220 mii. La finalul lui 2012, numărul acestora era de peste jumătate de milion. Schimbarea statistică s-a produs odată cu obligaţia firmelor cu venituri de până în 65.000 euro anual de a se înregistra ca microîntreprinderi şi de a plăti impozit de 3%.

În afară de cifra de afaceri, alte criterii pentru microîntreprinderi sunt realizarea de venituri din alte activităţi decât cele din domeniile bancar, asigurări şi reasigurări, piaţă de capital, jocuri de noroc, consultanţă şi management. Din 2014, veniturile din consultanţă si management pot fi de cel mult 20% din totalul veniturilor.

Obligaţia a dezavantajat multe companii care, anterior prevederii, erau înregistrate la impozitul pe profit, dar nu plăteau nimic la buget din cauza pierderilor.