Produsul Intern Brut este de aşteptat să se contracteze în Cipru cu circa 12,5% în 2013 şi 2014, şi să fie puternic afectat de restructurarea sectorului bancar, care cântăreşte foarte mult în economie, indică raportul ce urmează a fi discutat vineri la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro la Dublin.

În detaliu, economia cipriotă este de aşteptat să se contracteze cu 8,7% în 2013 şi 3,9% în 2014 înainte de a reveni la creştere în 2015, cu un PIB în creştere de 1,1%.

În cazul când situaţia se agravează, Nicosia ‘se angajează să ia măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivele stabilite în programul de ajutor’ decis la sfârşitul lunii martie, subliniază documentul de 16 pagini.

Planul de ajutor prevede teoretic ca Ciprul să primească 9 miliarde de euro de la zona euro prin intermediul fondurilor de salvare şi 1 miliard de la FMI. Aceste sume ar trebui să servească în mare măsură la recapitalizarea băncilor cipriote

În schimb, ţara trebuie să găsească 13 miliarde de euro, o sumă mult mai mare decât cele 7 miliarde evocate iniţial. Cea mai mare parte a banilor ar trebui să provină din restructurarea băncilor, inclusiv o puncţie impusă anumitor deponenţi, iar restul din privatizări, vânzare de rezerve de aur excedentare şi reforme dureroase, dintre care creşterea impozitelor şi reducerea numărului de funcţionari publici.

Împrumutul pe care îl va primi Ciprul va avea un impact asupra datoriei sale publice: este de aşteptat ca ea să ajungă la 109% din PIB în acest an, faţă de 86,5% în 2012. Ea va urca apoi la 123% în 2014 şi 126,3% în 2015, înainte de a coborî uşor anul următor, potrivit proiecţiilor incluse în raport.

Zona euro urmează să decidă vineri un set de măsuri pe care Ciprul ar trebui să le pună în aplicare pentru a beneficia de împrumutul de 10 miliarde de euro şi primi o plată iniţială prevăzută la începutul lunii mai. Ea urmează să dea a priori ‘o undă verde politică’, potrivit unui diplomat european.

SURSA: Agerpres