„Din platforma România 100 se va desprinde un partid politic. (…) Fără nicio îndoială. E clar şi noi, cel puţin, cei care am fondat Platforma România 100, suntem hotărâţi să facem lucrul acesta. (…) Trebuie să fie un proces natural, şi nu unul forţat. (…) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 1000, dar care are nevoie de o fundaţie solidă, o fundaţie de principii, de idei, valori şi are nevoie, mai mult decât atât, de o viziune şi de programe şi chiar de proiecte. E important să arătăm oamenilor nu doar o viziune şi o ideologie, e nevoie să arătăm în ce se traduce ideologia sau în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat şi ideologia”, a spus Cioloş.

El a arătat că înfiinţarea unui partid nu este un obiectiv în sine al Platformei România 100. Fostul premier a subliniat că un astfel de proiect trebuie să fie rezultatul unei ‘implicări efective’.

„Obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, la o schimbare care să fie firească, naturală şi să pornească din voinţa oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. E important ca această schimbare să nu se facă cu oameni aşteptând pe margine şi cu alţii câţiva – trei, cinci, şapte, zece, cinsprezece, câţi or fi într-un partid sau în mişcările civice – să acţioneze, să joace pe teren”, a declarat Dacian Cioloş.

Acesta a comentat şi vocile potrivit cărora o astfel de iniţiativă ar duce la fărâmiţarea opoziţiei.

„Ne gândim şi la asta, însă mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care eu şi noi, cei care am iniţiat platforma, nu avem decât să o asumăm, ca din această platformă să se desprindă şi un partid politic care nu va acţiona împotriva celor cu care împărtăşim valori, idei şi principii comune, cu care avem (…) acelaşi ADN. Vom fi deschişi colaborării cu cei cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acţionăm în perioada următoare”, a adăugat Cioloş. AGERPRES