Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Republica Moldova

Premierul Ciolacu a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea Mării Negre și a amenințărilor din partea Rusiei la adresa președintei Maia Sandu.

„Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Republica Moldova. Nu există altă soluție democratică decât Maia Sandu”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu a subliniat și legăturile istorice și culturale puternice dintre România și Republica Moldova, menționând că în Republica Moldova sunt români, nu alte etnii distincte. Acest lucru evidențiază importanța relațiilor bilaterale și a solidarității dintre cele două țări.

Premierul a reacționat și la amenințările recente ale Rusiei la adresa președintei Maia Sandu, comparând situația din Republica Moldova cu războiul hibrid din Ucraina. El a subliniat necesitatea sprijinului internațional pentru a contracara aceste amenințări și a asigura integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

„România va ajuta Republica Moldova, pentru că în Republica Moldova sunt români, nu sunt altceva. Nu mai sunt moldoveni, nu mai există limba moldovenească, este limba română şi sunt români (…) Este greu să-şi extindă frontul în acest moment domnul dictator Putin (…) Este un război hibrid, este normal să fie aceste ameninţări, dar există şi o logică militară, care arată că, dacă în Ucraina este un război armat, în Republica Moldova este un război hibrid”, a răspuns premierul Marcel Ciolacu.

Maria Zaharova a atacat-o pe Maia Sandu

În contextul tensiunilor geopolitice crescute din regiunea Mării Negre, politica președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a stârnit un val de critici și acuzații din partea Rusiei, care a făcut comparații între politica lui Sandu și practicile celui de-al Treilea Reich.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un interviu acordat agenției de stat TASS că politica președintelui Maia Sandu este „comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce privește naționalitatea și limba oamenilor”. Zaharova a făcut comparații controversate, sugerând că Maia Sandu a impus schimbări lingvistice și etnice similare politicilor naziste, precum eugenia și categorisirea rasială a oamenilor.

„În ceea ce o privește pe Sandu, cred că este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci și acolo au făcut experimente cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor”, a declarat Maria Zaharova.

Zaharova a descris schimbarea oficială a limbii de stat din „moldovenească” în „română” ca pe o formă de genocid lingvistic, afirmând:

„Maia Sandu a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un șablon – a pus și încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate și aruncate.”

Aceste afirmații au fost făcute în contextul unei hotărâri parlamentare din 2023, prin care limba de stat a Republicii Moldova a fost oficial schimbată din „moldovenească” în „română”. Zaharova a descris această schimbare ca pe o formă de genocid lingvistic împotriva poporului moldovean.

Ea a continuat să o acuze pe președinta Maia Sandu că promovează ideologii naziste și că este „un transmițător al acelorași idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident”.

De asemenea, Rusia a acuzat Republica Moldova de „trădare națională”, în special în legătură cu omagierea soldaților români care au luptat împotriva Armatei Roșii pentru eliberarea Basarabiei în 1941. Zaharova a declarat:

„În același timp, țara continuă să glorifice soldații români care au luptat de partea Germaniei lui Hitler”, mai spune MAE rus.