Într-un interviu acordat de la Antena 3, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat planul social democraților pentru a pune capăt facturilor fără precedent. Potrivit acestuia, membrii partidului pe care îl conduce au pregătit un document cu măsuri pentru gestionarea crizei pe piața energetică din România și că trebuie aplicată legea concurenței.

El a subliniat faptul că toate aceste măsuri au fost deja luate în marea majoritate a țărilor din Europa, cu excepția României. Mai exact, este vorba despre reducerea TVA-ului atât la energie cât și la gaze, începând cu 1 februarie și nu 1 aprilie cum s-a discutat până acum.

„Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de statele europene în fața acestui val de scumpiri. Nu numai în România există această criză. Cea mai simplă măsură este reducerea TVA-ului, atât la energie cât și la gaze. Insistăm că această măsură trebuie să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectați numai consumatorii casnici. Este afectată întreaga industrie”, a spus Ciolacu,

Totodată, acesta solicită convocarea Consiliului Superior de Apărare al Țării în această situație.

Marcel Ciolacu vrea să pună capăt crizei la energie

„Statul român este acționar unic în vreo 12 companii energetice, sau acționar minoritar în vreo 7, cred că este prea mult. Am solicitat de urgență o convocare a CSAT. Avem cadru legislativ să intervenim. Avem legea 21/1996. PSD o să vină în ședința de coaliție cu o soluție.”, a mai declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

De menționat este faptul că legea 21/1996, sau legea concurenței, la care face referire liderul PSD are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.

Amintim faptul că referitor la reducerea TVA-ului la gaze și electricitate, această idee nu este una nouă. Marcel Ciolacu a mai susținut această idee în ultima vreme, însă nu a fost primită prea bine de liderul PNL, Florin Cîțu.

Acesta l-a acuzat ăe Ciolacu că se folosește de măsura de reducerea a TVA-ului în scop electoral.

„Este o postare electorală, alegerile sunt în 2024. Importante sunt soluțiile pentru români. Presupun că a discutat cu ministrul Finanțelor și că acest cost care va fi mare și reducerea TVA poate veni din altă parte. TVA 0 a mai încercat Dragnea și nu a putut fi implementat”, a spus Florin Cîțu.