Contre dure între liderii celor două mari partide din coaliţia de guvernare, PSD şi PNL!

“Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și poată plăti facturile la energie”

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, i-a dat replica lui Florin Cîţu pe tema ajutorului pe care românii l-ar putea primi pentru plata facturilor la energie.

Într-o postare de miercuri pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu a scris că măsurile importante pentru români vor fi luate, iar social-democraţii nu se tem dacă asta va supăra sau nu agenţiile internaţionale de rating.

“Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și poată plăti facturile la energie, nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agențiile de rating.

Eforturile noastre sunt de a avea suficienți medici pentru a face față noului val pandemic, nu să inventăm certificate prin care doctorii sunt amenințați – tocmai acum! – cu suspendarea din funcție.

Eforturile noastre sunt îndreptate pentru a avea spitale dotate și capabile să-și achite facturile la utilități, nu spitale cu porți închise din cauza facturilor înzecite peste noapte”, a scris preşedintele PSD pe pagina sa de socializare.

“E nevoie de decizii mai curajoase, țintite către cei vulnerabili, dar și către firmele românești”

Marcel Ciolacu a dat vina pe partidele de dreapta pentru “criza provocată de liberalizarea haotică a pieței energiei”. Liderul PSD l-a criticat subtil şi pe premierul Nicolae Ciucă, spunând că măsurile de sprijin trebuie luate urgent, nu la 1 aprilie sau în 2024, când e an electoral.

“Prioritatea noastră este ACUM. Să luăm măsuri care să apere veniturile populației acum, în plină iarnă, nu la 1 aprilie sau eventual în 2024…  pentru că atunci este an electoral!

E clar pentru toți cei de bună-credință că, în fața crizei provocate de liberalizarea haotică a pieței energiei, făcută de partidele de dreapta, populația merită mai multe soluții decât cele deja anunțate. E nevoie de decizii mai curajoase, țintite către cei vulnerabili, către pensionari și familii monoparentale, dar și către firmele românești.

Românii sunt sătui de scuze și motive care să mascheze luarea unor decizii. Și un lucru este cert: trebuie luate urgent măsuri pentru a-i ajuta pe români!”, a mai precizat Marcel Ciolacu în mesajul său.

Ce spunea, recent, Florin Cîţu, despre o eventuală scădere a TVA la curent şi gaze?

Preşedintele PSD i-a răspuns astfel celuilalt lider important din coaliţie, Florin Cîţu, preşedintele PNL.

Cîţu spunea recent că o măsură precum scăderea TVA la energie electrică şi gaze naturale, impusă chiar din luna ianuarie, ar putea afecta atingerea ţintei de deficit bugetar asumată de România şi, mai mult, ar fi privită drept una „bizară” de către agenţiile de rating care evaluează economia României.

“E adevărat că pe hârtie poţi să scrii orice şi poţi să supralicitezi. Am înţeles că este o competiţie aici între cât de mult să scadă TVA-ul. Dar TVA-ul scăzut înseamnă şi venituri mai mici la buget şi este o întreagă spirală care porneşte.

Trebuie să luăm măsuri al căror rezultat, după ce trece această perioadă, să fie salvarea acelor companii profitabile, companii care pot să meargă mai departe şi nu să salvăm pe toată lumea. În acelaşi timp este foarte important să ajutăm şi pe consumatori (…) dar foarte important să-i ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili şi apoi pe restul cetăţenilor, deci trebuie să facem nişte priorităţi. (…)

Ar fi foarte ciudat interpretată de agenţiile de rating care vor veni în martie cu prima evaluare, un început de derapaj sau o situaţie în care ne-am propus un deficit pentru 2022 şi deja să venim cu măsuri care ar pune în pericol atingerea acelei ţinte din prima lună a anului. Ar arăta foarte bizar şi nu cred că ne dorim acest lucru”, a fost declaraţia dată de Florin Cîţu.