Ciolacu a spus ce se va întâmpla cu românii din Italia, aflați în pragul pensionării?

Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut o vizită oficială în Italia. În cadrul unei conferințe de presă comune cu Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, și-a exprimat recunoștința pentru eforturile depuse în rezolvarea problemei pensiilor românilor care au muncit în Italia. Potrivit spuselor sale, odată cu suplimentarea personalului, procesul de calcul al pensiilor românilor va fi finalizat în decurs de trei, patru luni.

Vor depune toate eforturile pentru a consolida legăturile românilor cu țara natală. În urmă cu o zi, a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții diasporei din Italia. Se pare că românii plecați apreciază eforturile președintelui Italiei și sprijinul acordat. Un aspect intens discutat, inclus și în documentele semnate, vizează:

  • intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia;
  • combaterea criminalității;
  • asigurarea mobilității forței de muncă în condiții sigure.

Ciolacu: Au fost deblocate dosarele de pensie ale românilor care au lucrat în Italia

Premierul României este recunoscător atât președintelui Italiei, cât și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia pentru deblocarea situației privind dosarele de pensie ale românilor care au lucrat în Italia. În trecut, timpul de așteptare pentru soluționarea unui dosar de pensie era de doi, trei ani. Acum, însă, cu suplimentarea funcționarilor italieni responsabili pentru această chestiune, acest termen a scăzut la trei, patru luni.

„Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu țara să fie tot mai puternice. De altfel, chiar ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei românești din Italia și pot să vă spun, doamnă Președinte, că apreciază eforturile dumneavoastră și sprijinul oferit.

De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure. Vreau să vă mulțumesc în mod special, atât dumneavoastră cât și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia.

Dacă până acum durata de așteptare pentru soluționarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcționarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni. Este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care se află în pragul pensionării, indiferent că trăiesc în țară sau în diaspora. Și vă mulțumesc încă o dată pentru acest lucru!”, a zis el, joi, în cadrul unei conferințe de presă filmată și postată pe contul oficial de Facebook al Guvernului României.

În urma reuniunii interguvernamentale România-Italia, la Roma, Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au semnat o declarație comună pentru consolidarea relațiilor bilaterale. Premierul României a subliniat importanța dimensiunii economice a parteneriatului cu Italia. Italia este  al doilea partener comercial al României. Există semnale că statisticile oficiale vor indica o depășire a schimburilor comerciale bilaterale de 20 de miliarde de euro în anul 2023, stabilind un nou record.

În plus, românii din Italia au ocupat locul doi într-un clasament al străinilor care își deschid afaceri în țara sud-europeană, cu zeci de mii de firme și întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii românești importante au investit în Italia în ultimii ani, devenind lideri în domeniile lor.