Aceștia au decis să prelungească sancţiunile impuse Rusiei din cauza politicii sale în Ucraina, a anunţat preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Acordurile de la Minsk, între Ucraina şi Rusia, sub egida Franţei şi Germaniei, vizează să pună capăt războiului în estul Ucrainei, unde grupări proruse contestă puterea Kievului.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au degradat puternic în urma imobilizării a trei bastimente militare aparţinând Marinei ucrainene şi luării prizonieri a celor 24 de marinari de la bordul navelor, la 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci, în urma unui incident armat.

În proiectul lor de declaraţie, pe care Reuters precizează că l-a consultat, şefii de stat şi de guverne aii statelor membre ale Uniunii Euripene (UE) propun ajutorarea Ucrainei în regiiunile afectate de acţiunile Rusiei.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună Federica Mogherini a declarat joi, la sosirea la summit, că europenii urmează să-şi reafirme susţinerea faţă de Ucraina şi disponibilitatea de a consolida jutorarea Kievului.