Capital.ro a realizat o amplă documentare pe traseul București-Arad referitoare la prețurile carburanților vânduți de cei mai mari jucători de pe piață.

Așa cum se știe deja, cea mai mare companie de pe piața locală este OMV Petrom, care este și cel mai mare distribuitor – în funcție de numărul de stații. Capital.ro a scris în reptate rânduri că cele mai mici prețuri la benzina și motorina vândută de Petrom se regăsesc la stație de carburanți de pe C-tin Brâncoveanu, nr 110.

Vineri, 9 august, la data realizării documentării Capital.ro, prețurile carburanților la stația de pe bd-ul Brâncoveanu erau următoarele: Benzina standard costa 5,77 de lei/litru, iar motorina standard avea prețul de 5,90 de lei pe litru.  Duminică, 11 august, compania Petrom a aplicat o reducere de șase la bani la benzina comercializată în această stație, astfel că prețil unui litru de benzina standard era de 5,71, așa cum se poate vedea din imaginea de mai jos.

Pe autostrada București-Pitești, cea mai circulată autostradă din România, cele mai mici prețuri le-am găsit tot la o benzinărie Petrom, și anume la stația de la kilometru 80, unde benzina standard costa vineri 5,79 de lei/litru, iar cel mai ieftin sortiment de motorina costa 5,84 de lei. Duminică, 11 august, conform site-ului Petrom, unde găsiți în timp real prețurile la majoritatea benzinăriilor Petrom din țară, cea mai ieftină benzina costa 5,75 de lei, adică cu 4 bani mai puțin decât în urmă cu două zile.

Unul din efectele practicării unor prețuri mai mici, așa cum menționam și mai sus, este concurența. Odată cu deschiderea stațiilor Gazprom de pe A1 la kilometrul 59, compania Petrom a aplicat prețuri mult mai mici.

La finele lunii iunie, compania NIS deținută de rușii de la Gazprom a deschis două stații pe A1. Prețurile carburanților erau vineri, 9 august, așa cum se poate vedea și din imaginea de mai jos următoarele: benzina 95 costa 5,77 de lei, iar motorina costa 5,90 de lei pe litru. Sortimentele mai scumpe se vindeau cu 6,26 de lei pe litru în cazul motorinei premium iar benzina premium avea prețul de 6,48 de lei. În prezent Gazprom are 12 stații în România, iar până la finele anului vrea să ajungă la 50 de stații. Reprezentanții companiei ne-au declarat că Strategia de dezvoltare a rețelei de stații de distribuție carburanți Gazprom vizează extinderea acesteia la 120 de stații până la sfarșitul anului 2015. Aceștia ne-au mai precizat că “În general, prețul la pompă este influențat de anumiți factori care determină într-o oarecare măsură diferențe între stații, dar acestea nu sunt mari”.

Noua politică de prețuri

Una dintre primele benzinării deschise de Gazprom la noi în țară este cea de la Veștem (județul Sibiu) unde, potrivit informațiilor publicate în presa locală și centrală șoferii găsesc cele mai mici prețuri din România. Din păcate sau din fericire, realitatea arată altfel.

La cel mai mare nod rutier de pe relația Sibiu-Vâlcea-Brașov, se găsesc 3 stații: Petrom, MOL și Gazprom.

Cei din urmă, Gazprom, avea prețul benzinei de 5,72 de lei, iar motorina se comercializa vineri, 9 august, cu 5,9 lei/litru.

Spre comparație, cei de la Petrom, pentru a avea cât mai mulți clienți, practicau prețuri cu mai mici decât Gazprom cu 1 ban. Astfel, prețul unui litru de benzină standard era de 5,71 de lei (la Gazprom 5,72 de lei), iar la motorina standard prețul era de 5,89 de lei, iar la Gazprom, așa cum am menționat mai sus, 5,9 lei pe litru.

Totuși, rușii de la Gazprom vând cea mai ieftină benzină la o stație în apropiere de Miercurea Sibiului, unde prețul unui litru era vineri, 9 august, de 5,67 de lei. În același timp motorina costa 5,83 de lei.