Să faci afaceri în România nu este deloc un lucru uşor. De la găsirea unor clienţi serioşi, la amânarea plăţii unor facturi şi efectele insolvenţelor sau falimentelor, sunt tot mai multe afaceri care îşi închid porţile pentru că nu au capitalul necesar de subzistenţă.

În 2014, potrivit datelor KeysFin, au fost 2.067 de astfel de societăţi care, abia înfiinţate, şi-au suspendat activitatea sau au cerut radierea la Registrul Comerţului. Peste 60% dintre ele au activat în comerţ şi servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei dar şi cele care au cel mai ridicat risc investiţional.

“Vorbim, în primul rând, de mici afaceri, SRL-uri înfiinţate pentru a derula operaţiuni de comerţ, dar şi business-uri din alte domenii, precum construcţii, intermedieri, producţia de bunuri de larg consum şi HORECA, adică hoteluri, baruri şi restaurante. Sunt firme care au tăiat măcar o factură şi n-au avut forţa financiară sau know how-ul managerial care să le facă să continue”, explică analiştii de la KeysFin.

Dincolo de aceste exemple, printre firmele considerate ”zombie” se află şi un număr semnificativ de societăţi de portofoliu, înfiinţate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzacţii şi care, o dată folosite, sunt închise imediat.

Datele KeysFin arată că cele mai multe firme “zombie” au fost înregistrate, anul trecut, în Bucureşti – 675, capitala fiind urmată de Ilfov cu 145, Bihor cu 134, Constanţa cu 133, Timiş cu 120 şi Cluj cu 106. La polul opus se află zonele în care business-ul este unul la cote ceva mai reduse, precum Tulcea, Botoşani, Harghita şi Covasna, unde s-au înregistrat, în 2014, sub 10 firme considerate “zombie”, adică care n-au rezistat mai mult de câteva luni.

Potrivit cifrelor citate, dintre cele 2.067 de firme “zombie”, 1.145 au depus datele financiare la Ministerul Finanţelor, iar cifra de afaceri cumulată a depăşit 214,1 milioane de lei.

“Datele arată că aceste efemeride au relizat o medie de peste 41.000 de euro per firmă, ceea ce înseamnă destul de mult pentru nişte societăţi nou înfiinţate”, mai spun experţii KeysFin. Interesant este că pe lângă firmele “zombie”, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, anul trecut au mai dispărut din mediul economic peste 90.000 de firme, dintre care 76.483 au fost radiate, iar alte 15.788 şi-au suspendat activitatea.

Potrivit experţilor KeysFin, din totalul firmelor înregistrate în economia românească, doar un procent între 70-80% înregistrează activitate economică, adică derulează facturi şi îşi raportează datele la Ministerul Finanţelor.