Adina Florea și Sorin Armeanu și-au depus candidatura pentru sefia DNA. Adina Florea este procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar Sorin Armeanu prim-procuror Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Astfel, după închiderea perioadei de depunerii a candidaturilor sunt șase dosare pentru șefia DNA. Celelalte patru aparțin Gabrielei Scutea, lui Andrei Bodean, lui Nicolae Lupulescu și Paulei Tănase. antena3.ro.

A doua rundă de selecţie a început în data de 6 august, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins toţii candidaţii din prima sesiune. Pe 29 august, se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor, urmând ca în perioada 3 – 5 septembrie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei. 

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 6 septembrie. 

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, menţiona MJ. 

Pe 27 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror şef al DNA, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată. 

Cei patru candidaţi înscrişi atunci în cursă au fost Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA. Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.