Până în vara acestui an, publicul larg va avea în față o surpriză uriașă, la Banca Națională. Surse politice și din mediul financiar arată, pentru Capital, că în locul guvernatorului Mugur Isărescu va veni chiar…Mugur Isărescu.

Acesta ar urma să continue încă doi ani pe postul pe care îl ocupă în prezent pentru ca apoi să se retragă și să fie înlocuit, dar nu cu cineva care să se afle pe multiplele liste aruncate zilele acestea publicului ci cu altcineva, de care toată lumea a uitat, între timp.  Amintim că, în urmă cu doar câteva luni, chiar Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat că dorește ca guvernatorul să își prelungească mandatul și că îl va convinge pe Isărescu să o facă. Actualul mandat al consiliului BNR expiră la începutul verii acestui an. Ca și la ASF, membri consiliului sunt numiți în urma unor negocieri politice și votați în Parlament.

Planul ar fi fost agreat inclusiv la nivelul conducerii PSD, iar vehicularea pe piață a unor nume ca Darius Vâlcov, Cristian Socol, Lucian Isar , Daniel Dăianu, Florin Cîțu sau o serie de bancheri face parte dintr-o strategie menită să “ia ochii” publicului.

După ce Isărescu termină și interimatul de doi ani, perioadă maximă prevăzută de lege pentru prelungirea mandatului, în locul său va veni, cel mai probabil, Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, vechi apropiat al PSD și fost ministru de finanțe.

 În joc s-ar mai afla și Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză și fidel servant al PSD atunci când e nevoie de diverse ajustări ale datelor macroeconomice. La Ghizdeanu ar fi însă vorba, mai degrabă, de voință unilaterală, el având o susținere destul de mică în acest demers.