Europarlamentarul socialist David Sassoli a obţinut o majoritate simplă în a doua rundă de vot desfăşurată în prima sesiune plenară a Parlamentului European.

Pentru acest post au mai candidat eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, şi conservatorul ceh Jan Zahradil.

Socialistul David Sassoli este italian și este europarlamentar de 10 ani. În vârstă de 63 de ani, Sassoli este născut pe 30 mai 1956, la Florența și este un fost jurnalist și prezentator TV. Acesta este reprezentantul PES – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

David Sassoli a candidat din partea Partidului Democrat din Italia la primăria Romei în 2012, clasându-se pe poziția secundă. La 1 iulie 2014, a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European cu 393 de voturi și a câștigat anul acesta un nou mandat de europarlamentar la alegerile din mai, pe listele aceluiași partid italian. Sassoli a fost susținut în votul pentru președinția Parlamentului European de grupul PPE care nu a avut candidat.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE, dacă aceste nominalizări vor fi validate şi de PE.

Astfel, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.