FOTO: Razvan Petrescu, Capital

În referatul procurorilor privitor la devalizarea SIF-urilor se precizează că „la acest grup a aderat şi inculpatul Papalekas Ioannis, care, alături de liderii grupului infracţional organizat (…), beneficiari reali ai celei dintâi fiind Bîlteanu Gheorghe şi El Lakis Najib, iar pentru cea de-a doua chiar Papalekas Ioannis“.

În acelaşi document se precizează că Papalekas ar fi beneficiat de resurse financiare din patrimoniul SIF 4. Relaţia lui Papalekas cu Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, a devenit notorie în momentul în care cei doi au fost implicaţi în cea mai mare tranzacţie imobiliară înregistrată vreodată pe piaţa românească. Ei au reuşit să convingă un fond de investiţii gestionat de Deutsche Bank să cumpere, în mai 2008, un complex în dezvoltare, pentru suma de 340 mil. euro. Nemţii au cumpărat două clădiri de birouri şi 77,5% din ansamblul rezidenţial UpGround format din 571 de apartamente de lux. Papalekas a reinvestit o parte din banii încasaţi pe cele două clădiri de birouri, pentru a deveni partenerul fondului german, cu o cotă de 22%. La cinci ani de la încheierea tranzacţiei, Papalekas a răscumpărat participaţia nemţilor pentru circa 200 mil. euro.

Papalekas şi Bîlteanu au mai dat o lovitură importantă prin achiziţia Tower Center International (TCI), actualul sediu al Hidroelectrica. Cei doi au cumpărat în vara anului 2012 clădirea într-o tranzacţie de 47,5 mil. euro. Istoria Tower Center International este una extrem de zbuciumată. Clădirea a fost dezvoltată de Avrig 35 pentru a acomoda sediul central al Alpha Bank, care a eliberat încă de la începutul construcţiei un credit de 22 mil. euro dezvoltatorului. La scurt timp însă, ca urmare a unor divergenţe apărute între cele două părţi, inclusiv pe contractul de vânzare-cumpărare, au fost declanşate o serie de acţiuni în instanţă. Avrig 35 a continuat lucrările şi a finalizat construcţia, pe baza unor împrumuturi succesive obţinute de la IndustrialExport, societate administrată de Dragoş Bîlteanu. Practic, în perioada 2007-2011 IndustrialExport a acordat societăţii dezvoltatoare Tower Center International 18 împrumuturi în valoare totală de circa 30 mil. euro şi a devenit treptat unicul acţionar al companiei. În 11 august 2011 Tower Center International a intrat în insolvenţă cu datorii totale de 67 mil. euro, în principal către Lorient Limited, societate înregistrată în Belize şi controlată de Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, care s-a înscris în tabelul creanţelor cu 44 mil. euro şi către Alpha Bank care avea de recuperat 21 mil. euro. Planul de reorganizare al societăţii prevedea conversia unei părţi din creanţa deţinută de Lorient Limited în acţiuni la Tower Center International (echivalentul a 30 mil. euro din datorie) şi achitarea către Alpha Bank a unei sume de 17,5 mil. euro pentru stingerea litigiilor. Lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, clădirea a intrat în portofoliul Globalworth, companie controlată de Papalekas, într-o altă tranzacţie de 58 mil. euro. Din această sumă, circa 25 mil. euro reprezintă credite bancare şi 33 mil. euro partea de equity (capitalul propriu). Capitalul propriu a fost obţinut printr-o emisiune de acţiuni în valoare de 13,66 mil. euro direcţionată către firma Stanuta Enterprises, care deţinea 50% din TCI, şi în favoarea companiei Pokandro, care deţinea restul de 50% din clădire. Firmei Pokandro, controlată de Dragoş Bîlteanu, i s-au plătit 11,66 mil. euro bani cash.

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută, în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Cine este Ioannis Papalekas

Moştenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogaţi manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piaţa ungară şi israeliană, aceştia sunt oamenii cu care s-a înconjurat cel mai influent investitor imobiliar din România, Ioannis Papalekas.

Ioannis Papalekas (38 de ani) a reuşit să convingă zeci de investitori să meargă pe mâna sa şi să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, în iulie 2013, compania sa, Globalworth, a încheiat tranzacţii imobiliare în valoare de circa 360 mil. euro şi a închiriat 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, toate vizând imobile din România. Globalworth, din care Ioannis Papalekas deţine 54,3%, are ca scop principal adunarea sub aceeaşi umbrelă a principalelor proprietăţi cumpărate de Papalekas sau partenerii săi în România de-a lungul ultimilor ani. Până acum, el a investit în această companie circa 90 mil. euro şi s-a angajat să mai aloce încă 25 mil. euro în perioada următoare.

Cum a ajuns totuşi la această performanţă într-un timp atât de scurt? În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reuşise deja să atragă atenţia unui grup de investitori israelieni şi greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluţiei, pentru 46 mil. euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările şi în 2006 a vândut City Mall pentru 103 mil. euro. Rezultatul acestei tranzacţii i-a asigurat nişte parteneri de cursă lungă, alături de care a construit şi renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini şi Dorobanţi Business Center.

Omul de afaceri Shlomo Tisser este unul dintre investitorii care a pariat pe capacităţile lui Papalekas încă dinainte ca acesta să ajungă pe culmile succesului. El a rămas până astăzi alături de Papaleks şi, prin intermediul Villar International, este acţionar în cadrul Globalworth. Tisser este o figură proeminentă a mediului de afaceri israelian, în 2000 reuşind să-l atragă în acţionariatul Villar, pentru o perioadă de circa un an, pe profesorul american Peter Linneman, unul dintre cei mai influenţi oameni din imobiliare la nivel global, potrivit unei publicaţii de specialitate. Pe lângă investiţiile imobiliare, Tisser mai activează în România şi prin intermediul Archivit, firmă care oferă servicii de arhivare a documentelor.

Liga mare

După tranzacţia cu Deutsche Bank investitorul grec a început să atragă în jurul său unii dintre cei mai reputaţi investitori ai lumii. Încă din timpul lansării ofertei publice iniţiale a Globalworth, Papaleks l-a numit ca director non-executiv pe Eli Alroy, cel care timp de 17 ani a condus activitatea Globe Trade Centre – unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din România şi din regiune. Presa israeliană a scris în vara anului trecut că Alroy îl reprezintă în consiliul de administraţie al Globalworth pe Eyal Ofer, cel mai bogat israelian, şi pe sine însuşi. Interesul lui Ofer în compania lui Papalekas poate fi întărit de faptul că în martie 2013 el a reuşit să vândă investitorului grec controversata clădire de birouri Cathedral Plaza, de lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Bucureştiului, care deocamdată nu a fost inclusă în portofoliul oficial al Globalworth.

Papalekas i-a mai atras în acţionariatul noii sale companii şi pe reputaţii bancheri elveţieni de la Pictet & Cie, cu o istorie de peste 200 de ani. Alături de ei se regăsesc, prin intermediul companiei Finext Fund Management, şi Péter şi Gábor Futó, tată şi fiu, proprietarii grupului maghiar Futureal. Cei doi investitorii mai deţin în România, în parteneriat cu Immofinanz, centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare şi un complexul rezidenţial de lux, cu 119 de apartamente, amplasat în Băneasa. Înainte de criză Futureal anunţa investiţii de zeci de milioane de euro în terenuri, însă pe vârful bulei imobiliare Gábor Futó spunea că preţurile terenurilor din România sunt umflate şi competiţia a început să „scape de sub control“.

Lozul câştigător

În luna martie a acestui an, Ioannis Papaleks a reuşit să dea lovitura de graţie. Investitorul a anunţat securizarea unui capital de 95 mil. euro de la York Capital Management şi Oak Hill Advisors, doi dintre cei mai mari şi mai reputaţi investitori financiari ai lumii. Cele două companii au preluat un credit de 65 mil. euro accesat de Papalekas în februarie de la UBS, cea mai mare bancă elveţiană, pentru construcţia unui turn de birouri cu 23 de etaje lângă pasajul Pipera.

În spatele celor două companii sunt doi dintre cei mai bogaţi americani. Oak Hill este compania lui Robert Bass, a cărui avere este estimată la 2,9 mld. dolari. Robert, alături de cei trei fraţi ai săi, a moştenit averea unchiului său, Sid Richardson, un magnat al petrolului din Texas. Oak Hill administrează active în valoare de peste 35 mld. dolari. Robert Bass şi-a cumpărat în urmă cu doi ani un apartament de 42 mil. dolari în Manhattan şi este vecin cu Rupert Murdoch.

De cealaltă parte, York Capital Management a fost fondată de James Dinan, care are o avere estimată la 2 mld. dolari. Dinan ocupă locul 20 într-un top al celor mai bogaţi manageri de fonduri de hadging. Compania sa administrează active de 21 mld. dolari.  

Listă de cumpărături

În ultima lună şi jumătate, Ioannis Papalekas a anunţat achiziţia primei clădiri de birouri dezvoltată de grupul suedez Skanska în România (viitorul sediu Orange România), pentru suma de 44 mil. euro, şi a plătit încă 46 mil. euro pe clădirea de birouri Nusco Tower (sediul Volksbank şi Oracle). În plus, Consiliul Concurenţei a aprobat şi achiziţia clădirii de birouri UniCredit Tower. Sediul UniCredit va fi cumpărat de la Raul Doicescu pentru 43,3 mil. euro.

Globalworth a iniţiat la sfârşitul lunii martie o acţiune de majorare de capital în valoare de 200 mil. euro. Din suma vizată, 112 mil. euro sunt alocaţi pentru investiţii viitoare, din care 94 mil. euro privesc proiecte imobiliare deja contractate sau a căror achiziţie se află într-un stadiu avansat de negociere.

Click pentru a vedea reţeaua lui Papalekas